Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Intimiteit en seksualiteit

Beluister de podcast over huidhonger 21/09/2022

Onder leiding van Mieke Hollander, grondlegger van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®, gingen Els Messelis en Noëlle Sant in gesprek over huidhonger. Els Messelis is gerontoloog en auteur, o.a. van het boek: Aanraking in tijden van huidhonger. Noëlle Sant is kennismanager bij Vilans, en expert op het thema intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg.


Els doet al jaren onderzoek naar intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg en heeft daar veel expertise over. Haar research naar ervaringen met huidhonger was zij al begonnen voor de corona pandemie, maar tijdens de pandemie bleek des te meer, hoe belangrijk het thema is, en hoeveel mensen er ook weet van hebben. Haar boek bevat interviews met mensen die in vertrouwen met haar hun ervaringen met huidhonger deelden. Daarnaast is er ook aandacht besteed aan de hulpverleners die hier ook mee te maken krijgen, niet alleen in relatie tot de bewoners, maar eigenlijk ook zelf.

Voor Noëlle is huidhonger ook een belangrijk thema binnen haar werk, bij de aandacht voor intimiteit en seksualiteit moet er zeker ook aandacht zijn voor huidhonger. Je komt dit in de zorg, als je goed kijkt, duidelijk tegen.

De podcast over huidhonger

We vergelijken ook de Vlaamse en de Nederlandse situatie. Conclusie: huidhonger is iets wat ook in de ouderenzorg voorkomt, net als op andere plekken in de maatschappij. Wees er alert op!

Meer informatie

Els en Noëlle zijn ambassadeurs voor het thema huidhonger. Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail dan naar n.sant@vilans.nl.

Symposium intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg: maak het toekomstbestendig

In de ouderenzorg is er gelukkig steeds meer aandacht voor de behoefte aan intimiteit en seksualiteit bij bewoners/cliënten. Maar het bespreekbaar maken van dit thema is voor veel zorgverleners nog lastig. Hoe begin je het gesprek? Waar moet ik op letten? Heb ik wel genoeg kennis? We gaan hiermee aan de slag in het symposium. Een van de onderwerpen die aan bod komt is huidhonger.

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.