Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Extra handen nodig in coronatijd 30/10/2020

Wegens ziekte bij het personeel neemt de werkdruk toe. Iedereen die een steentje kan bijdragen aan de zorg voor ouderen en chronisch zieken kan zich melden bij Extrahandenvoordezorg.nl. Dit geldt voor (oud-)gediplomeerde medewerkers en voor niet-gediplomeerden. Om snel meer mensen klaar te stomen voor het werk in de zorg ontwikkelde ActiZ De Nationale Zorgklas.

Het platform Nationale Zorgklas is voor iedereen toegankelijk. Aan de hand van introductievideo’s over het coronavirus, hygiëne, algemene dagelijkse verrichtingen, dementie en voeding krijg je een actueel en realistisch beeld van het werken in de zorg. Bij de video’s krijg je een aantal kennisvragen. Zo kun je een beeld krijgen van je huidige kennisniveau over deze zorgthema’s. De digitale opleidingsassistent HuGo helpt je daarbij.

Hoe doe je mee?

De Nationale Zorgklas werkt nauw samen met het landelijke initiatief Extra Handen voor de Zorg. Als je graag in de zorg aan de slag wil maar nog geen werkgever in de zorg hebt, meld je dan eerst bij hen en geef aan dat je beschikbaar bent als hulpkracht in de zorg. Als er een zorgwerkgever voor je is gevonden, kun je bij De Nationale Zorgklas een intake plannen om te kijken of je in aanmerking komt voor de online training. 

Helpende niveau 2

Eerdere ervaring in de zorg is niet altijd vereist. Afhankelijk van je ervaring in de zorg, wordt bekeken welk trainingsprogramma je moet volgen. In een online klas met een ervaren vakdocent wordt op een interactieve wijze ingegaan op de kennis en kunde die nodig is om in de zorg inzetbaar te zijn. 

In eerste instantie wordt de lesstof op zorgtaken van niveau 2 aangeboden. Binnenkort zal dit worden uitgebreid naar niveau 3. Aan het eind van het online trainingsprogramma ontvang je een persoonlijk certificaat. 

Extra handen voor de zorg

Op de website Extrahandenvoordezorg.nl kunnen zorgverleners zich aanmelden om te helpen bij zorg- en welzijnsorganisaties in Nederland. Vervolgens worden zij gematcht aan de personele vraag van zorgorganisaties en het aanbod vanuit het land. Als zorgorganisaties extra personeel nodig hebben, kunnen zij zich ook aanmelden via deze website.
www.extrahandenvoordezorg.nl

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

ChristaE 3/11/2020

Even in reactie op " doe de reguliere zorgmensen niet tekort":
Vergeet niet dat er ook heel veel mensen thuiszitten met al een (para)medische opleiding voor wie dit werk niet alleen ver onder hun gebruikelijke niveau is, maar ook de vergoeding is navenant laag. Dus als vrijwilligerswerk om de crisis te beweren vind ik dit een prima plan, helaas zal de regering dit dan weer als een stimulans zien om de reguliere zorg nog verder af te breken. (" Want we redden het zo ook prima, toch?" met als gevolg dat status van gediplomeerd verpleegkundige net zo hard keldert als die van de B.O.A.'s.)
Dus geef de spoed-opgeleide mensen een geschikt-voor-crisis-certificaat, maar gebruik geen bestaande diploma's, tenzij de oorspronkelijke volledige opleiding gevolgd is.


Bdko 4/5/2020

Ik ben toch enigszins verbaasd over bovenstaande opleiding en certificaat helpende niveau 2.
Het lijkt me wenselijk dat deze groep niet gelijkwaardig worden gezien als de medewerkers van de reguliere Helpende opleiding.
Extra handen en ondersteuning in krappe tijden, prima initiatief, maar hiermee doe je een grote groep medewerkers in de zorg tekort.
Mocht ik het verkeerd geïnterpreteerd hebben dan hoor ik dat graag.