Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Mondkapjesplicht: wat als je geen mondkapje kan dragen? 11/12/2020

Vanaf 1 december is het verplicht een mondkapje te dragen in openbare gebouwen. Voor mensen die niet in staat zijn een mondkapje te dragen, is er wel een uitzondering op deze verplichting. 

Vanaf 1 december moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een ziekte of beperking.

Uitzondering

Voor mensen die niet in staat zijn om een mondkapje te dragen, bestaan er wel uitzonderingen op de verplichting. Denk hierbij aan mensen die niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten, bijvoorbeeld door een aandoening in het gezicht of een ernstige longaandoening. Of als je doof of slechthorend bent en moet kunnen liplezen. Ook wanneer iemand erg in de war raakt door het dragen van een mondkapje, bijvoorbeeld door dementie of een verstandelijke beperking. 

Hoe kun je laten zien dat je geen mondkapje kan dragen? 

De politie, boa’s maar ook personeel van een winkel, bus of trein kunnen vragen waarom je geen mondkapje draagt. Je moet dan laten zien dat de regel niet voor jou geldt. Dat kan je doen door:

  • Het dragen van een faceshield (spatscherm) - als dat wel mogelijk is;
  • Een kaartje te laten zien waardoor duidelijk wordt dat jij een uitzondering bent. Download en print kaartje (pdf) op website van Vilans
  • Een bewijs van een behandelrelatie van een (huis)arts of instelling. Dit gaat niet om een officiële medische verklaring (die mag een arts niet over zijn eigen patiënt afgeven), maar bijvoorbeeld om een bewijs van een afspraak bij een arts. Het gaat met nadruk om een bestaand document. Het is niet de bedoeling dat je de (huis)arts belt voor een nieuw op te stellen document.
  • Een verklaring van een begeleider of een naaste die gebeld kan worden;
  • Een hulpmiddel of relevante medicijnen laten zien.
  • Als er voor jou een andere manier is om aan te tonen dat je onder de uitzondering valt, dan kun je die ook gebruiken.

Wat betekent de mondkapjesplicht voor zorgprofessionals?

Het preventief dragen van een mondkapje door zorgverleners was al eerder door het RIVM geadviseerd, op basis van de richtlijn ‘Uitgangspunten Persoonlijke Beschermingsmiddelen buiten het ziekenhuis’. Lees meer over dit (prevenief) gebruik beschermingsmiddelen door zorgverleners
Overigens kunnen zorginstellingen eigen regels maken ten aanzien van mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen, op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Cliënten, bezoekers en zorgverleners zijn verplicht deze regels te volgen. Controleer bij jouw zorginstelling welke regels er voor jou gelden.

Informatie over corona voor risicogroepen

Naast de kwestie van het niet kunnen dragen van een mondkapje, worstelen mensen met een langdurige ziekte of beperking en mensen die ouder zijn dan zeventig jaar, met nog veel meer vragen over leven in coronatijd. Het informatiepunt Leven in coronatijd op Vilans.nl geeft antwoord op  vragen van mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking. De vragen en antwoorden op deze website worden gevalideerd door deskundigen en komen tot stand in samenwerking met het ministerie van VWS en verschillende cliëntenorganisaties.

Geen vrijstellingskaart kopen

Er zijn bedrijven actief die zogenaamde vrijstellingskaarten verkopen, maar deze kaarten zijn door deze bedrijven zelf bedacht en zijn niet met cliëntenorganisaties besproken. Je hoeft namelijk niet te betalen voor zo'n kaartje. Hoe je kunt aantonen dat je onder de uitzondering valt is hierboven aangegeven.

Bronnen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Richard 26/4/2022

Als je eczeem krijgt rond je ogen van het mondkapje, zou je het mondkapje iets lager kunnen dragen.
Helpt ook bij het uitzicht.


Hilde 31/5/2021

Sinds de mondkapjes plicht kom ik zo min mogelijk in winkels en niet in het o.v. als ik hem draag hou ik de onderkant open met mijn vinger. Ik adem o.a. niet door mijn neus maar mijn ademhaling is niet goed. Ik heb dit al vanaf mijn jeugd en heb er mee leren leven maar met dat mondkapje gaat het niet fijn zeker als ik te lang in de binnenruimte ben dan raak ik in paniek en moet zo vlug mogelijk naar buiten mijn boodschappen laat ik nu 1 x in de week bezorgen en mijn man gaat eventueel alleen de winkel in. Nu gaan de musea en binnen ruimtes in de dierentuin weer open maar mondkapje verplicht en dat is voor mij reden om dus niet in de binnenruimte te gaan . Ook zou ik weer mijn keuze dag met de trein mogen maken maar voor mij geen optie om zolang in de trein te zitten met een mondkapje. Een face shield mag niet want die had ik al in huis. Dus vraag me af zou ik vrijstelling kunnen krijgen voor het mondkapje?


Anne Uit 15/12/2020

Hebben jullie ook tips tegen eczeem/ acne bij het dragen van mondmaskers? Niet alleen rond neus en mond maar ook de ogen.