Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Medicatieveiligheid

Hoe gooi je medicatie die niet meer nodig is, veilig weg? 27/01/2020

Hoe gooi je medicatie die niet meer nodig is, veilig weg? Bijvoorbeeld medicatie die is gestopt, of gebruikte fentanylpleisters, of medicatie die over is nadat een cliënt is overleden. Mag dat in de prullenbak? En mag je ampullen laten leeglopen in de gootsteen of het toilet? Antoinette Bolscher, expert medicatieveiligheid van Zorg voor Beter legt het uit.

Bolscher: "Medicijnen, en ook gebruikte medicijnpleisters, zijn klein chemisch afval en moeten als zodanig zorgvuldig afgevoerd worden. Dat betekent: terug naar de apotheek of als klein chemisch afval inleveren bij de gemeente. Klein chemisch afval mag niet bij het restafval, en zeker niet door de gootsteen of het toilet!"

Wat betekent dat voor de verpleeghuiszorg?

Praktijkvragen

Antoinette Bolscher, expert van het thema Medicatieveiligheid, geeft antwoord op vragen uit de praktijk over medicatieveiligheid. Het afgelopen jaar heeft ze meer dan 200 vragen beantwoord! Lees de vragen en antwoorden.

- Vragen over dubbele controle
- Vragen over medicatieveiligheid

Voor de intramurale zorg betekent het dat deze restmedicatie in een afgesloten box retour moet naar de apotheek of in een afgesloten box als klein chemisch afval ingeleverd moet worden bij de gemeente. Deze box moet zodanig dicht zijn dat, wat er is ingestopt, er niet meer uitgehaald kan worden. En de box moet op een plaats worden bewaard die niet toegankelijk is voor onbevoegden.

En wat betekent het voor de thuiszorg?

Cliënten die thuiszorg ontvangen zijn in beginsel zélf verantwoordelijk voor het afvoeren van hun restmedicatie. Als thuiszorgmedewerker heb je wel de verantwoordelijkheid de cliënt te informeren dat het bij medicijnen gaat om klein chemisch afval en wat een veilige manier van afvoeren is (naar de apotheek of gemeente). 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

petra de wagt 22/4/2021

Hallo Antoinette,
Valt het medicatie afval van zorginstellingen wel onder het klein chemisch afval dat via apotheken afgevoerd mag worden? Geldt de afvoer via apotheken niet alleen voor particulieren?


Meriam Vossen 13/3/2020

excuus, uw naam werd door de autocorrectie (foutief) aangepast


Meriam Vossen 13/3/2020

Hallo Antionette,

Weet u toevallig hoe het zit met de afvoer van restanten intraveneuze antibiotica? Wat is daar de regel over betreft de afvoer?


Antoinette Bolscher 25/2/2020

Beste Nelleke,
Excuus voor de vertraging in de beantwoording; je mailbericht is niet in mijn mailbox gekomen.
Als de organisatie verantwoordelijk is voor opslag en beheer van medicatie, moet deze zorgen dat medicatie moet niet toegankelijk is voor onbevoegden. Medicatie is 'geen snoepgoed' en is risicovol bij gebruik niet volgens de regels en voor andere personen dan bedoeld; het kan gevaarlijk zijn bij ondeskundig gebruik, kan worden misbruikt; er is het risico dat er uit de retourbox wordt 'geshopt' en medicatie dan anders wordt gebruikt dan bedoeld of voor eigen gebruik wordt meegenomen; daarom moet het afgesloten worden bewaard.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter / ActiZ


Nelleke Hendriks 31/1/2020

Beste Zorg voor Beter,
Ik vroeg me af wat de reden is dat de box waarin de medicatie wordt weggegooid afgesloten moet zijn, zodat er niks meer uitgehaald kan worden. Welk risico wordt hiermee vermeden? Uiteraard begrijp ik dat er voor Opiumwet-medicatie een risico op misbruik is. Maar wat is de reden voor de overige medicatie?
Alvast dank!
Nelleke Hendriks
staffunctionaris kwaliteit