Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Mantelzorg

Mantelzorg voor langdurig ziek gezinslid drukt op scholier 27/02/2020

1 op de 5 scholieren woont samen met een langdurig ziek gezinslid en heeft een verhoogde kans op lichamelijke klachten door onverwerkte gevoelens en stress. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Bezorgd naar school. Kwaliteit van leven van scholieren met een langdurig ziek gezinslid’. 

Ondersteuning mantelzorg op jonge leeftijdHet onderzoek is uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Middelbare scholieren met een zorgsituatie thuis scoren daarnaast minder goed op levenstevredenheid en ervaren bovendien schooldruk. Het opgroeien met ziekte blijkt meer van invloed op de kwaliteit van leven van scholieren dan het extra tijd besteden aan (huishoudelijke) taken.

Langdurige ziekte

Bij een gezinslid met een langdurige ziekte gaat het om een situatie die langer dan 3 maanden duurt en waarbij sprake is van lichamelijke of psychische problemen. Te denken valt aan kanker, suikerziekte, hartziekten, depressie, verslaving, autisme of een verstandelijke beperking. In de helft van de gevallen betreft het een van de ouders, maar het kan ook om een broer of zus gaan of een ander familielid. 

Zij vragen niet snel om hulp

De zorg voor een familielid kan een groot beroep doen op de veerkracht en geestelijk welbevinden van deze scholieren. Zij vragen bovendien niet snel om hulp, of weten niet goed waar ze terecht kunnen voor ondersteuning. Dit komt omdat ze zichzelf niet als mantelzorger zien en de zorg voor een ouder, broertje, of zus vaak heel normaal vinden. En dat terwijl voldoende steun van thuis, vrienden, klasgenoten en professionals de kwaliteit van leven van scholieren met een langdurig ziek gezinslid juist kan verbeteren.

Het project Me-We wil hieraan iets doen 

Het project Me-We (Mental Wellbeing) dat onder andere wordt uitgevoerd door Vilans, SCP en verschillende Europese partners heeft als doel om hier dan ook wat aan te doen. Onder andere door onderzoek, het ontwikkelen van verschillende interventies en het evalueren van kennis en resultaten. In Me-We worden ook jonge mantelzorgers zelf actief betrokken. Lees meer over het Me-We-project op vilans.nl: Me-We verbetert welbevinden van jonge mantelzorgers  

Wat kun jij doen? 

Daarnaast is er ook aandacht voor de rol van de zorgprofessional. Zo kun je als wijkverpleegkundige, verpleegkundige openbare gezondheidszorg of dementieverpleegkundige van betekenis zijn. Dit zegt onderzoeker Renske Hoefman van het SCP in het Tijdschrift M&G. Renkske: ‘Heb je als wijkverpleegkundige het idee dat een jongere in het gezin waar je komt een deel van de zorg verleent? Dan is het belangrijk dat je als eerste begint met een open gesprek. Voor veel jongeren is het woord mantelzorger niet iets waar zij zich in kunnen herkennen. Daarom zijn de woorden die je kiest belangrijk. Zo kan de vraag: “Ga je wel eens naar de apotheek voor je ouders?”, meer informatie opleveren over de zorgtaken.’ Lees het volledige artikel 'Onderzoek naar het mentaal welbevinden van jonge mantelzorgers' (pdf).

Voorlichting over ziekte  

Ook als het om informatie en kennis gaat over de aandoening van degene die ze verzorgen, kunnen verpleegkundigen een belangrijke rol spelen. Renske: ‘Jongeren gaven aan dat het soms lastig kan zijn om dit aan de zieke zelf te vragen, maar dat ze wel meer willen weten over wat het ziektebeeld precies inhoudt.’ 

Bron: SCP: Een op vijf scholieren woont samen met een langdurig ziek gezinslid en heeft een verhoogde kans op psychosomatische klachten.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.