Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Samenwerken in de wijk

Infographic over zorgnetwerken 07/01/2020

In de thuissituatie hangt de kwaliteit van zorg voor een groot deel af van goede samenwerking tussen zorg- en hulpverleners. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kijkt sinds een paar jaar niet alleen naar de kwaliteit van individuele zorgaanbieders, ze onderzoekt ook hoe zorgaanbieders met elkaar samenwerken in zorgnetwerken.

Een zorgnetwerk is het persoonlijke zorgnetwerk rond een cliënt, dat bestaat bijvoorbeeld uit de mantelzorger, de huisarts, de fysiotherapeut, de wijkverpleegkundige, de hulp in de huishouding, de medisch specialist, de Wmo-dagbesteding en de apotheker. Zie ook het thema Samenwerken in de wijk van Zorg voor Beter.

Infographic: voorbeelden zorg thuis

De IGJ liet een uitgebreide infographic maken met voorbeelden van de zorg thuis aan drie doelgroepen, waaronder de zorg voor kwetsbare ouderen. Steeds komen er  per doelgroep twee voorbeelden in beeld: hoe het vaak gaat en hoe het beter kan.


Zo is er het voorbeeld van Rita Jansen, 83 jaar, die haar pols breekt. Alle zorgverleners leveren hier wel zorg, maar door gebrekkige communicatie loopt het net niet lekker.
Daarnaast staat het goede voorbeeld van Robert Donati. Hij is 86 jaar en breekt ook zijn pols. In zijn verhaal is er meer aandacht voor communicatie en is er één zorgverlener, in dit geval de praktijkondersteuner van de huisarts, die de coördinatie van de zorg op zich neemt. Daardoor loopt bij meneer Donati alles op rolletjes.

Rol van de inspectie bij toezicht op zorgnetwerken

De IGJ ziet het als haar rol om goede samenwerking in zorgnetwerken te stimuleren. Ook brengt zij knelpunten in kaart. Deze knelpunten brengt de inspectie onder de aandacht bij de betrokken zorgverleners of partijen. Afgelopen jaar heeft zij de zorgnetwerken van kwetsbare ouderen onderzocht in Best, Houten, Tiel en Harlingen (zie dit nieuwsbericht). Op de website van de inspectie is veel meer informatie te vinden over het toezicht op zorgnetwerken rond kwetsbare ouderen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.