Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Richtlijn ventilatie en COVID-19 aangepast 11/08/2020

Is gebruik van airconditioning en ventilatoren in tijden van corona veilig? Hoe zorg je bij hoge temperaturen voor verkoeling, ventilatie en voorkom je verspreiding van het virus? Het RIVM heeft de richtlijn Ventilatie en COVID-19 op 7 augustus 2020 aangepast.

Een belangrijke vraag voor veel zorgorganisaties is of het in deze coronatijd verstandig is om een airconditioningsysteem of een ventilator te gebruiken. De richtlijn 'Ventilatie en COVID-19' van het RIVM schrijft: er zijn systemen, zoals airconditioning, die lucht in één gemeenschappelijke ruimte recirculeren.

De lucht in de ruimte wordt aangezogen en – al dan niet na gekoeld te zijn – weer in dezelfde ruimte gebracht. Bij dit proces wordt de lucht niet ververst. Hierbij is verspreiding van zowel druppels als eventuele aerosolen verder dan 1,5 meter niet uit te sluiten. Hoewel bewijs daarvoor nog ontbreekt. Dit is vooral in ruimtes waar onvoldoende luchtverversing (ventilatie) plaatsvindt.

Aanpassing richtlijn per 7 augustus 2020

Per 7 augustus 2020 heeft het RIVM de bestaande richtlijn Ventilatie en COVID-19 aangepast op dit punt:

  • Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen.

Recirculatie van lucht binnen een ruimte dient voor koeling (of voor verwarming). Deze koeling is in de zomerperiode noodzakelijk, zeker als de temperatuur niet met andere middelen te beheersen is. Belangrijk is: áls je de recirculatie in deze hitteperiode uitzet, zorg dan voor voldoende frisse (en koele) lucht. In woningen of ruimtes waar 1 persoon werkt of verblijft kunnen (zwenk)ventilatoren en mobiele airco’s wel veilig worden gebruikt.

Bekijk de volledige richtlijn over ventilatie en COVID-19 en vragen en antwoorden over hitte en corona op de website van het RIVM.

Waarom is ventilatie belangrijk? 

Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en juist in deze coronatijd. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden. Ventileer ook de slaapkamer. Uiteraard kun je ook, als dat mogelijk is, buiten in de schaduw verkoeling zoeken als het binnen te warm wordt. Dus: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jjm 5/7/2020

Beste, het rivm is inconsequent. De kapsters mogen met de föhn alle kanten opblazen. Ze staan daarbij zelf nog t meest in de gevarenzone want ze hoeven geen kapje op. In Een groepsruimte met begeleiders en clienten die allen geen verschijnselen vertonen kan worden beschouwd als een gezin. Ze zitten ook met de cliënten aan tafel, op de bank, er wordt geknuffeld goddank. En dan is een ventilator een zegen, want de panden hebben geen airco en zijn oud en snikheet. Keuze lijkt me niet moeilijk


Marieke Versteegh 1/7/2020

Op circa 39 minuten in de webinar werd er gesproken over het gebruik van koelvesten in de zorg. Daar komt ook een meneer aan bod van https://koelkleding.nl en die heeft het over een afkoeling van 10-12 graden t.o.v. de omgevingstemperatuur. Ik heb mijn werkgever hier op geattendeerd en wij hebben nu enkele van deze koelvesten op proef besteld voor mij en mijn collega's en ze bevallen erg goed! Onze bewoners hebben het koelvest ook gevoeld en waren er ook enthousiast over. Dus zowel voor ons verpleegkundigen als voor de bewoners is dit een hele prettige oplossing.


jose 30/6/2020

waar ik vragen bij heb is de airco op de gangen.
De mensen zijn 3 maanden op slot geweest en hebben een slechte weerstand. Ze zijn ook met niemand van buitenaf in contact geweest.
Door de hitte gaan airco`s weer aan in de algemene ruimtes en de wandelgangen die vaak best koud zijn afgesteld in vergelijking met de
appartement waar het veel warmer is.
Dit kan een longontsteking veroorzaken bij deze groep. Ik heb als nachtdienst vaak rond gelopen in zo`n locaties en vond het vaak erg koud terwijl het boven de dubbele cijfers aan temperatuur buiten aangaf. het sloeg ook altijd op m`n keel.