Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Welbevinden en levensvragen

Geestelijke verzorging thuis vergoed 10/08/2020

De regeling Geestelijke Verzorging Thuis maakt de inzet van geestelijk verzorgers in de thuissituatie mogelijk. Dit geldt voor alle mensen ouder dan 50 jaar, én voor patiënten in de palliatieve fase (inclusief naasten). Inmiddels zijn steeds meer geestelijk verzorgers actief in de thuissituatie.

De geestelijke verzorging richt zich op alle mensen die in een moeilijke situatie zijn terecht gekomen. De geestelijk verzorger gaat in gesprek over vragen als: Wat vind je belangrijk in het leven? Wat is het goede om te doen? Hoe kan ik met mijn ziekte omgaan? Heeft mijn leven nog zin?

Van christen tot hindoe

Bij geestelijke verzorging spelen religie en levensbeschouwing vaak mee. De geestelijk verzorger werkt voor iedereen die daar behoefte aan heeft. In totaal zijn er acht achtergronden van waaruit geestelijke verzorging vanuit deze subsidieregeling wordt geboden: algemeen (SING), boeddhistisch, hindoe, humanistisch, islamitisch, joods, katholiek en protestants.

Vind een geestelijk verzorger 

Er zijn twee startpunten voor het vinden van een geestelijk verzorger in de buurt: de website Geestelijkeverzorging.nl en het landelijk telefoonnummer 085-0043063. Op de website geestelijkeverzorging.nl  is veel informatie te vinden voor mensen met levensvragen én voor professionals. Ook praktische vragen komen aan de orde. Je hebt bijvoorbeeld geen doorverwijzing van de huisarts nodig. Het landelijk telefoonnummer is beschikbaar voor iedereen die een gesprek over zingeving en levensvragen wil aanvragen. Zorgverleners kunnen naar dit nummer doorverwijzen.

Ook handig: Thuis in gesprek met een geestelijk verzorger? Zo regel je dat in 3 stappen op metzorgleven.nl 

Voor wie wordt geestelijke verzorging vergoed?

Voor thuiswonende 50+ers en volwassenen en kinderen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten wordt een aantal gesprekken vergoed, via een Centrum voor Levensvragen. Kijk op deze kaart voor een Centrum voor Levensvragen in de buurt. Als er geen Centrum voor Levensvragen bij jou in de buurt is, dan kun je contact opnemen met het Netwerk Palliatieve Zorg. De bekostiging voor geestelijke verzorging thuis loopt via het Netwerk Palliatieve Zorg. Dit betekent overigens niet dat geestelijke verzorging alleen voor mensen met palliatieve zorg is. 

Voor professionals: veelgestelde vragen

Alle feiten en veelgestelde vragen door professionals over de subsidieregeling staan verzameld op de website van Palliaweb. Zo vind je er antwoord op vragen rondom de opstart van een Centrum voor Levensvragen, de kwaliteitseisen waar geestelijk verzorgers in de eerste lijn aan moeten voldoen, informatie over financiering.

Veelgestelde vragen over Geestelijke Verzorging Thuis op palliaweb.nl

Factsheet Subsidieregeling Geestelijke Verzorging Thuis

Agora maakte een Factsheet met informatie over de ‘Subsidieregeling Geestelijke Verzorging Thuis met informatie over:

  • Voor wie is de regeling bedoeld?
  • Waar moeten geestelijk verzorgers aan voldoen?
  • Welke activiteiten komen voor vergoeding in aanmerking?
  • Welke tarieven worden als richtlijn gehanteerd? 

Naar de Factsheet Geestelijke Verzorging Thuis op agora.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.