Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Intimiteit en seksualiteit

Filmpjes en bijscholing over intimiteit 13/07/2020

Hoe kun je intimiteit en seksualiteit bespreekbaar maken? Rutgers en Vilans ontwikkelden 4 filmpjes met verschillende situaties die je hiervoor kunt gebruiken. Met de scholingsmap kunnen zorgorganisaties verzorgenden en verpleegkundigen scholing geven over intimiteit en seksualiteit.

4 filmpjes met handleiding

Deze 4 filmpjes kunnen medewerkers laten zien hoe je het thema intimiteit en seksualiteit kunt bepreken en daarover reflecteren. Je kunt tijdens een teamoverleg een filmpje bekijken en dit daarna bespreken. De filmpjes zijn ook te gebruiken op familieavonden of tijdens georganiseerde trainingen over het thema intimiteit en seksualiteit. In de handleiding vind je kijkvragen, verdiepingsvragen en stellingen. De filmpjes staan op de afspeellijst Intimiteit en seksualiteit van Zorg voor Beter op Youtube. In onderstaande filmpjes is ook de reflectie van de zorgmedewerker opgenomen. Er is ook een versie beschikbaar zonder deze reflectie.

Intakegesprek met aandacht voor seksualiteit

Contactverzorgende Anita van der Sloot houdt een intakegesprek met mevrouw de Wit en haar dochter Manon. Tijdens het gesprek brengt zij ook het thema intimiteit en seksualiteit ter sprake. Dit is een vast onderdeel van het intakegesprek van de organisatie. 

https://youtu.be/tVlUjse1svg

Duobed in verpleeghuis

Wanneer meneer Kruinhoven wordt aangekleed door Miriam, krijgt hij een erectie. Hij voelt zich heel ongemakkelijk en stuurt haar weg. Miriam kiest ervoor om weer de kamer in te gaan en een gesprek over de situatie te beginnen. 

https://youtu.be/F95ZmDviMNk

Sekszorg 

Bewoner Frits Veldkamp zit in zijn kamer zachtjes te neuriën terwijl verzorgende Karin bij het aanrecht staat. Zij vraagt naar de betekenis van het liedje en er ontstaat een gesprek over behoefte aan intimiteit en hoe daaraan tegemoet gekomen kan worden. 

https://youtu.be/_GryuDDTPYA

Invloed van medicatie op seksualiteit

De arts gaat een gesprek aan met mevrouw Schouten die zich heel ongemakkelijk voelt omdat zij drang heeft om met haar hand in haar kruis te zitten. Zij begrijpt niet hoe dat kan. De arts geeft uitleg.

https://youtu.be/OC2-wJpNgpE

Scholingsmap Intimiteit en seksualiteit

Met deze scholingsmap kunnen zorgorganisaties zelfstandig verpleegkundigen, verzorgenden en andere betrokkenen scholing geven over intimiteit en seksualiteit. Onder andere gespreksvoering, omgaan met grenzen en verschillende ziektebeelden komt aan de orde. De scholingsmap bevat een lijst vragen en voorbeeldsituaties die te gebruiken zijn in een teamoverleg. Een praktijkopleider of teamleider kan de vier lessen geven.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.