Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Dementie

Educatieve escaperoom vergroot kennis van dementie 21/02/2020

Meer kennis en meer begrip creëren voor mensen met dementie. Dat kan op allerlei manieren. Karin Schokker en René Vertegaal bedachten de Mobiele Verwarring, een educatieve escaperoom ín een caravan.

De escaperoom zit vol puzzels en licht- en geluidseffecten en is gebaseerd op de 8 principes van dementie-onderzoeker Anneke van der Plaats. Schokker kwam met het idee van de escaperoom omdat ze vond dat lessen over dementie eenvoudiger, aansprekender en leuker konden.

Hoe werkt de escaperoom?

Het vervolg? Twee ervaren escaperoombouwers bouwden in een caravan een ‘woonkamertje van vroeger’. In de caravan kunnen 4 of 5 personen aan de slag gaan met 14 verschillende puzzels. Binnen 45 minuten moeten de deelnemers deze puzzels oplossen. Er zijn twee spellijnen: één voor zorgprofessionals en één voor vrijwilligers en mantelzorgers. De spelleiders zelf volgen buiten de caravan het spel, zodat zij na afloop feedback kunnen geven. Doel van dit alles: meer kennis en vooral meer begrip creëren voor mensen met dementie. Bijvoorbeeld overprikkeling, wat doet dat met je. De bedenkers gingen niet over één nacht ijs: het spel werd tientallen keer getest voordat het echt gereed was.

Wat voor puzzels moet je oplossen?

In de caravan staat het levensverhaal van meneer Beckers centraal. Meneer Beckers moet voor onderzoek naar het ziekenhuis, de taxi is onderweg maar hij is de afsprakenkaart en zijn identiteitskaart kwijt. Het is jouw taak om hem te helpen. De puzzels hebben te maken met hoe je omgaat met mensen met dementie. Je begrijpt de verwarring van bewoners beter, dat zij verward denken. Zo hoor je allerlei geluiden en begrijp je zo beter dat mensen met dementie daar moeite mee hebben. Door deelnemers te laten ervaren hoe het is om te voelen wat iemand met dementie voelt, vergroot je het bewustzijn is de mening van Schokker en Vertegaal.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jeffrey Meijer 27/2/2020

Heel gaaf! In Leeuwarden zijn we ook gestart met de ontwikkeling van een serious game in de vorm van een escaperoom op het thema persoonsgerichte zorg. Ben heel nieuwsgierig naar de ervaringen en resultaten van deelnemers!


Mariska Vergeer 27/2/2020

Leuk initiatief! Kan er meer informatie komen over de kosten? Dank je wel.


Karin Schokker 27/2/2020

Wat een leuke enthousiaste reacties, dank je wel daarvoor.
De Mobiele Verwarring komt op alle locaties in Nederland.
Voor informatie:
info@demobieleverwarring.nl
tel: 06 848 282 83

Karin Schokker, docent verpleegkunde, G en W


Renate 27/2/2020

Hetzelfde, kan deze caravan op locatie en welke kosten zitten daar aan verbonden?


Tamara Mulderij 27/2/2020

Wat een mooie manier van kennisoverdracht! Kan deze caravan ook op locatie komen?


Leonie 26/2/2020

Is het ook mogelijk om de caravan uit te nodigen bij onze school? School voor zorg service en welzijn. Lijkt me super leuk voor de studenten. Groetjes Leonie, docent zorg en welzijn


nancy 26/2/2020

kan deze caravan ook op locatie komen? en zitten hier kosten aan verbonden?


Sanne 25/2/2020

Wat een leuk initiatief! Kan de caravan ook naar je toe komen? Ik denk dat de leerlingen van zorg en welzijn dit een erg leuke manier vinden om hun kennis over dementie te testen.


Carolien Hartman 25/2/2020

Erg mooi initiatief om bij ons op het werk te laten ervaren..... verpleegkundige/GVPer wzc de Vriezenhof


Christel van der Voort 25/2/2020

Zeker leuk! Kan deze caravan ook naar je toe komen?


Roos 25/2/2020

Wat leuk! Waar staat deze caravan en kunnen wij er gebruik van maken?
Roos Kusters
Docent opleiding Maatschappelijke zorg
Summa college