Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Dementie

E-learning over omgang met de familie bij dementie 24/01/2020

Een goede relatie tussen zorgmedewerkers en familie werkt fijner en kan het welzijn van de cliënt verbeteren. Dat is de strekking van een nieuwe e-learning van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) over de omgang met familie in de zorg voor mensen met dementie.

In de e-learning ‘Dementie en de relatie met de familie’, die 20 minuten duurt, staat een casus centraal over de zorg rond Johanna. Zij is 84 jaar, heeft dementie en komt na jarenlange verzorging door de familie in een kleinschalige woonvoorziening terecht. De dochter verwacht dat ze nu ontlast wordt. Maar haar moeder gaat in de nieuwe woonomgeving steeds vaker om haar roepen. Als de dochter op bezoek is, kan ze nooit iemand van de verzorging vinden. Thuis schrijft ze emails naar de leidinggevende van de afdeling wat de verhoudingen niet verbetert. Uiteindelijk klaart een gesprek tussen alle betrokkenen de lucht.

Meer werkplezier

In de e-learning, vooral bedoeld voor verzorgenden in de ouderenzorg, komt het belang van een goede relatie naar voren: voor het team betekent de verbeterde relatie: meer werkplezier, de zorg voor Johanna wordt als minder belastend ervaren en de zorgmedewerkers hoeven minder op de tenen te lopen. De dochter vindt nu een luisterend oor en heeft de indruk dat haar moeder meer aandacht krijgt. De les uit deze e-learning: Neem de tijd voor een goed gesprek, behandel elkaar met respect, neem elkaar serieus, wissel informatie uit en sta open voor elkaars ideeën en wensen. De e-learning is aantrekkelijk vormgegeven met filmpjes en animaties.  

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.