Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Dementie

Inspiratiewijzer dagactiviteiten bij dementie 04/02/2022

E-magazine met aansprekende voorbeelden en praktische tools om het aanbod van dagactiviteiten voor mensen met dementie te versterken.

Mensen met dementie en hun naasten doen als waardevol lid van onze samenleving zo lang mogelijk mee. Dat is een van de doelen van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030. Door deel te nemen blijven mensen met dementie actief, gezond én in contact met anderen.

Er komen steeds meer initiatieven en mogelijkheden voor deze groep ouderen, op het gebied van ontmoeting, muziek, creativiteit en bewegen. In de 'Inspiratiewijzer dagactiviteiten voor mensen met dementie' vind je aansprekende voorbeelden en praktische tools om het aanbod te verrijken. 

Bekijk de Inspiratiewijzer dagactiviteiten voor mensen met dementie

Inspiratie voor gemeenten

Gemeenten en hun partners spelen een belangrijke rol bij het aanbieden van dagactiviteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Marijn van Ballegooien, lid van de raad van advies van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 moedigt gemeenten in het voorwoord aan om meer maatwerk te bieden in het aanbod van ontmoeting en betekenisvolle activiteiten. Marijn benadrukt: ‘Het gaat bij leven met dementie om meer dan medische zorg en hulp bij het huishouden. Ondersteuning bij de sociale kant is minstens zo belangrijk.' 

Aansprekende voorbeelden en tools

In het e-magazine vind je een stappenplan voor een passend aanbod van dagactiviteiten, aansprekende praktijkvoorbeelden, bouwstenen voor succes, tips en de dementiescan, die kan helpen om gestructureerd in gesprek te gaan over lokaal dementiebeleid. 

Samenwerkingspartners

De inspiratiewijzer is tot stand gekomen vanuit de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 en het ZonMw-programma 'Versterking aanbod dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie' in samenwerking met Alzheimer Nederland, Movisie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In de loop van het jaar wordt de inspiratiewijzer verder uitgebreid. Naar de Inspiratiewijzer

Nationale Dementiestrategie 2021-2030

Dit landelijk programma heeft als missie dat mensen met dementie en hun naasten als waardevol lid van onze samenleving kunnen functioneren en goede ondersteuning en zorg ontvangen. Daarnaast wordt er voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mogelijke preventie, behandeling en genezing van dementie.

Meer informatie over de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 op rijksoverheid.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.