Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Corona thuisteam en cijfers verpleeghuizen 26/10/2020

Opnieuw gaat er in de coronacrisis veel aandacht uit naar ziekenhuizen. Maar de meeste coronazorg wordt bij mensen thuis gedaan. Omroep Max brengt in beeld hoe een Corona Thuisteam in Rotterdam keihard werkt om goede zorg thuis te leveren. Ook in verpleeghuizen zet de stijging van besmettingen door.

In de thuiszorg is het bij de zorg aan corona-patiënten extra hard werken, omdat de beschermende kleding steeds aan- en uitgetrokken moet worden. Je moet hierbij heel zorgvuldig te werk gaan om besmetting te voorkomen. Ook maakt de bescherming het werk lastiger omdat het voor cliënten ook wennen is. In deze korte reportage (7 min.) van Meldpunt (Omroep Max) zie je hoe Nicolien Meijer van Conforte Corona Thuisteam zich keihard inzet om goede zorg te leveren.
 

Bekijk de reportage van het Corona Thuisteam in Rotterdam (7 min.). 

Ondergeschoven kindje

Veel mensen die nu in de tweede golf niet in het ziekenhuis terechtkomen, worden thuis verpleegd. Ook veel mensen komen heel snel uit het ziekenhuis, zodat ze thuis ook verder verpleegd moeten worden. Nicolien Meijer: ‘Voor de buitenwereld is de thuiszorg een ondergeschoven kindje, maar door cliënten, familie en de zorgorganisatie wordt ons werk heel erg gewaardeerd’. 

Cijfers: stijging corona in verpleeghuizen

Aparte cijfers over corona-besmettingen in de thuiszorg zijn er niet. Tot nu toe zet de stijging van coronabesmettingen in verpleeghuizen door. Op 24 oktober zijn er 500 besmette locaties (20,4%) in Nederland meldt het coronadashboard. Op 16 oktober waren het er nog 334 verpleeghuislocaties (13,6%). Ter vergelijking: tijdens de eerste golf waren er besmettingen in 900 verpleeghuislocaties. Naast de corona-bemettingen zorgen het ziekteverzuim, en de quarantaine-regels voor besmette huisgenoten voor tekort aan personeel en extra werkdruk. 

Actuele cijfers van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn te vinden op het coronadashboard

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.