Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Informele zorg

Blog - Vraag ook aan de mantelzorger hoe het gaat 15/12/2020

Mijn opa (94) woont al een paar jaar in een appartement naast het verpleeghuis. Voor zijn leeftijd is hij heel fit. Hij heeft de zorg van het verpleeghuis nog niet nodig. De laatste tijd gaat het minder goed en helpen zijn kinderen hem. Ze kunnen de taken goed onderling verdelen en hebben daarom nog geen ondersteuning nodig. Dat geldt niet voor alle mantelzorgers. Wat hebben zij nodig en hoe kun je hen als professional helpen?

Blog van Vilans-adviseur Karlijn Nanninga

Mijn moeder en haar broers en zussen koken regelmatig voor mijn opa, doen zijn boodschappen, kopen nieuwe kleren, helpen met het bijhouden van de financiën en meer. Zij zijn mantelzorger, al zullen ze zichzelf niet snel zo noemen. Mogelijk kunnen ze in de toekomst enige ondersteuning goed gebruiken.

‘Hoe gaat het met jou?’

Voor sommige mantelzorgers is ondersteuning hard nodig om niet overbelast te raken. Hoe kun je deze mantelzorgers bereiken en de juiste ondersteuning bieden? Het gaat vaak om maatwerk, maar iedere zorgprofessional kan hier iets in betekenen. 

Aandacht voor de mantelzorger is belangrijk en de vraag ‘hoe gaat het met jou?’. Uit het laatste onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau ‘Blijvende bron van zorg’ blijkt bijvoorbeeld dat mantelzorgers van naasten waar ze niet mee in één huis wonen, merken dat er minder aandacht is voor hun welzijn. In het rapport staat ook dat mantelzorgers positiever zijn over de samenwerking met thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen dan in 2019. 

Je hoeft de ondersteuning niet zelf te bieden

Als zorgprofessional hoef je niet zelf alle ondersteuning te bieden. Mantelzorgers weten niet altijd dat ze hulp kunnen krijgen, welke hulp er is en waar ze dan terecht kunnen. Ze attent maken op organisaties die passende activiteiten of ondersteuning bieden, helpt al enorm. Het is dus van belang om de andere organisaties en professionals uit jouw werkgebied goed te kennen en mee samen te werken.  

Krijg de mantelzorger goed in beeld

Hoe eerder je de mantelzorger goed in beeld hebt, hoe beter je ook met hem of haar kunt samenwerken in de zorg voor de cliënt. Samen met andere professionals, zoals de huisarts of fysiotherapeut. En je kunt hen dan ook eerder wijzen op steun die ze kunnen krijgen, zodat zij niet overbelast raken. 

Ontdek wat de mantelzorger nodig heeft

Iedere mantelzorger heeft iets anders nodig, dus probeer met je tips of ondersteuning zoveel mogelijk aan te sluiten op hun behoefte. De één heeft bijvoorbeeld genoeg aan even een luisterend oor, de ander wil graag een doorverwijzing naar een zorgverlener. En bij weer een ander valt een last van de schouders als een vrijwilliger meekijkt met de administratie. 

In de kaders vind je handige tips die je aan mantelzorgers kunt geven en handvatten om prettig met hen samen te werken in de zorg voor de cliënt.

Tips ondersteuning mantelzorgers

  • Respijtzorg: tijdelijke vervanging van de mantelzorg, zodat de mantelzorger even op adem kan komen. De Respijtzorg infographic (pdf) is pas vernieuwd en uitgebreid met informatie over de verschillende vormen van respijtzorg, wat werkt bij respijtzorg en toeleiding. De infographic biedt ook een overzicht van de relevante wetten en financiering.
  • Mantelzorg steunpunt: Organisatie in de buurt - MantelzorgNL

Praktische tips

Zoek je handvatten om beter samen te werken met mantelzorgers? Bekijk deze praktische tips:

Tot slot

Eind december wordt mijn opa 95 jaar, een feestje waard! Ik hoop natuurlijk dat hij zijn verjaardag in goede gezondheid haalt. En dat we een creatieve manier vinden om hem de aandacht te geven die hij verdient en lekker in het zonnetje te kunnen zetten. 

Voor het nieuwe jaar wens ik dat mijn familie de mantelzorg goed vol kan houden. En dat ze op tijd hulp zoeken als zij die nodig hebben. Die hulp gun ik echt iedere mantelzorger!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Karlijn Nanninga 14/1/2021

Beste heer Bakker, dank u voor het delen van uw ervaring als mentor en bewindvoerder voor een ouder echtpaar. Wat fijn dat u er was voor hen, omdat ze zelf geen kinderen hadden. Erg vervelend om te horen dat u een negatieve ervaring heeft als het gaat om de samenwerking met professionals en erkend worden als mantelzorger in de rol van partner in de zorg en ervaringsdeskundige. Ik kan mij voorstellen dat dit niet makkelijk is. U bent wellicht al op de hoogte van de organisatie Geriant in West-Friesland, die er is voor degene met dementie én de mantelzorger. Volledigheidshalve hierbij het telefoonnummer 0229 741 741.
Ik wens u veel sterkte toe.


Karlijn Nanninga 14/1/2021

Beste mevrouw/meneer (CE), al op jonge leeftijd zorgde u voor uw vader en dat voor lange tijd. U was jonge mantelzorger. Dit heeft vaak grote impact op het leven van jongeren die zorgen. Erg jammer om te lezen dat er geen luisterend oor en steun was voor u in die periode. Mocht u er nog over willen praten, dan kunt u terecht bij de Mantelzorglijn. Zij bieden een luisterend oor en geven advies. U kunt bellen naar: 030 – 760 60 55. Meer informatie is ook te vinden op: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/ondersteuning/mantelzorglijn-voor-al-je-vragen-over-mantelzorg/
Met vriendelijke groet, Karlijn Nanninga


Karlijn Nanninga 14/1/2021

Beste mevrouw Berends, dank voor uw reactie op mijn blog. U heeft als mantelzorger veel op uw bordje door voor 3 familieleden te zorgen. Het is heel waardevol wat u doet, maar het vraagt veel van u, zeker in coronatijd. Ook voor uw familieleden zelf is het moeilijk in deze lockdown. Graag deel ik met u het telefoonnummer van het steunpunt mantelzorg in Utrecht (U-centraal) 030 - 236 17 70 voor hulp en ondersteuning voor u als mantelzorger. En van de onafhankelijke clientondersteuning van U-centraal tel: 030- 2361760 voor uw familieleden. Ik wens u veel sterkte.


M.Berends 12/1/2021

Ben mantelzorger van 3 personen moeder 95 alleenstaande tante 93, psychiatrisch ziek zusjes allen noodgedwongen van ja bejaardenhuizen zijn er niet meer zelfstandig wonend .alleen AOW hebben.Woon helaas 150 km van hen vandaan wat veel tijd maar ook geld kost, heb zelf ook klein pensioen.
Wat worden zij en wij in de steek gelaten ,wat een eenzaamheid.Sinds maart in lockdown en wanneer worden zij gevaccineerd.Iedere keer stress vanwege de thuiszorg of die niet besmet zijn , en wij dus ook .
Ze hebben U pas vanwege laag inkomen maar daar zit niets voor hen bij , aangegeven bij gemeente Utrecht wordt niets meegedaan.
Deze ouderen hebben oorlog meegemaakt maar vinden dit ondanks hongerwinter vele malen erger
Ik ben dochter gepensioneerd en mantelzorger


CE 12/1/2021

Iedereen vergeet de mantelzorgers. En zoals die andere reaguurder al schreef: iedereen negeert de mantelzorgers. Ik was vanaf mijn 9e (de enige mede)mantelzorger voor mijn vader tot zijn overlijden bijna een kwart eeuw later. Daarna kwamen zijn rand-hulpverleners (fysio, tandarts, etc.) bij mij uithuilen over hoe moeilijk het voor hen geweest was al die jaren!
Fijn dat ze hun verhaal kwijt konden bij iemand die het begrijpt en de situatie kende, maar er was en is niemand voor mij...


W.M. Bakker 12/1/2021

Geachte Karlijn Nanninga,

ook nu lees ik weer wat er zoal kan op het gebied van mantelzorg, maar lees je niets als een mantelzorger niet gehoord word door een prof, zoals een wijkverpleegkundige of huisarts. Zelfs is het al een heel gevecht om goed gehoord te worden als je het Mentorschap heeft van een ouder bijvoorbeeld. Ik ben tien jaar bezig geweest om een droomwens uit te laten komen van een ouder echtpaar zonder kinderen om tot aan hun dood samen te kunnen blijven wonen, ondanks dat de vrouw dementerend werd. Eerst als mantelzorger word je niet serieus genomen door zorgprof/huisartsen. Zij vinden dat zolang jij als mantelzorger deze ouderen blijft verzorgen hun niets meer hoeven te ondernemen. Men gaat ervan uit dat het familie van je is, wat in dit geval niet zo was. Later toen de heer kwam te overlijden moest zijn vrouw met een crisis opnamen worden opgenomen omdat de zorgprofessionals nooit naar de mantelzorger hadden geluisterd laat staan vooraf actie ondernomen. Nu ik bewindvoerder ben en het Mentorschap heb verkregen via de rechtbank, word er niet naar de informatie die ik aanreik geluisterd en gaat men van de zorg opnieuw het wiel uitvinden.

Hoogachtend Willem Bakker voorzitter Stichting Ouderennetwerk West-Friesland.