Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Hoe bescherm je jezelf bij het helpen bij tandenpoetsen? 03/11/2020

Welke voorzorgmaatregelen moet je als zorgmedewerker nemen als je een cliënt helpt bij het tandenpoetsen? Wat moet je dragen? Ook is het thema Mondzorg op Zorg voor Beter weer up to date.

Het RIVM adviseert bij mensen met (mogelijk) Covid-19: chirurgisch mondneusmasker type IIR, oogbescherming (spatbril of face-shield), schort met lange mouwen (spatwaterdicht) en wegwerphandschoenen. Dit advies geldt sinds 3 nov. 2020, gebaseerd op de geheel herziene richtlijn Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische handelingen buiten het ziekenhuis (3 nov. 2020) op website van het RIVM.

Volgens Annelot Baltussen, expert mondzorg op Zorg voor Beter, is het dragen van beschermingsmiddelen uit hygiënische overwegingen ook wenselijk bij het tandenpoetsen bij cliënten zonder corona(verdenking). In de herziene versie van de richtlijn wordt ook bij mensen zonder corona(verdenking) het preventief gebruik van mondneusmasker geadviseerd omdat corona op dit moment wijd verspreid is (alle regio's vallen in de categorie 'zorgelijk', 'ernstig' of 'zeer ernstig'). 

Thema mondzorg vernieuwd

Meer informatie over onder andere mondverzorging, richtlijnen en omgaan met afweergedrag vind je in het thema Mondzorg. Dit thema is onlangs geheel vernieuwd. Test bijvoorbeeld je kennis over mondzorg in de ouderenzorg of neem een kijkje op onze speciale pagina met handige tools.

Heb je een prangende vraag over mondzorg? Stel ‘m dan aan onze nieuwe accounthouder Annelot Baltussen. Zij is mondhygiënist-geriatrie en trainer bij Omnios, mondzorgdienst voor ouderen. In de afgelopen jaren heeft zij zich op diverse gebieden ingezet voor het verbeteren van de mondzorg bij zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Charlotte Michels 8/9/2020

Beste Pearl
tja, ik denk dat het het belangrijkste is dat deze mensen in ieder geval 1,5 meter afstand houden. Moet je deze clienten verzorgen, dan zou je beter zelf een masker kunnen dragen om jezelf te beschermen. Wanneer mensen een hoestbui krijgen met een masker op, moet je je afvragen of dit masker nog voldoende bescherming biedt. En als een client al COPD heeft is het misschien ook niet zo handig voor hen om een masker te dragen. Groet Charlotte


Charlotte Michels 8/9/2020

Nog een aanvulling: Ik heb bij mijn kinderen altijd geleerd dat je achter je kind gaat staan voor de spiegel en dan de tanden (samen) poetst zodat het kind in de spiegel ook ziet wat je doet. Ik denk dat bijkomend voordeel is dat je niet in de spetters van het poetsen staat met je snufferd en zo dus ook minder bescherming nodig hebt. Als je op deze manier de cliënt helpt bij het tandenpoetsen, zou ik het houden bij handschoenen en alleen een masker als je echt voor de cliënt gaat staan. Zet in dat geval ook een bril op. Ik zie in deze situatie niet echt veel meerwaarde van een schort. Maar het blijft een afweging tussen volledige bescherming en praktische haalbaarheid. Als iemand besmet is met corona, dan wel altijd volledig beschermd werken, maar dat doe je dan toch al omdat de cliënt dan in isolatie ligt.

Charlotte Michels, expert Hygiëne en infectiepreventie van Zorg voor Beter


Pearl 1/9/2020

Zouden de cliënten die chronisch hoesten, bv COPD, en die in contact komen met andere mensen, ook niet een mondkapje moeten opdoen, om zodoende ook ons te beschermen?
Ik werk in de thuiszorg.


Siske Groothuis 31/8/2020

En wat dan bij wassen, haren wassen, scheren, haren kammen etc???
Ik ben verzorgende IG werkzaam in de thuiszorg.