Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Praktijkvraag: welke beschermingsmaterialen moet ik gebruiken? 30/10/2020

Veel zorgmedewerkers hebben vragen over het gebruik van beschermingsmiddelen indien er sprake is van het coronavirus.

Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en wijk dragen preventief een mondneusmasker (dus ook als er geen coronaverdenking is):

  • Het masker mag aan één stuk door worden gedragen (bij verschillende patiënten) totdat het ademhalen moeilijker wordt (na ca. 3 uur) of als het masker heel nat is.

Gebruik volledige bescherming bij een cliënt met corona (verdenking):

  • Gebruik een chirurgisch mondneusmasker type IIR, oogbescherming (spatbril of face-shield), schort met lange mouwen (spatwaterdicht) en wegwerphandschoenen.
  • Wissel handschoenen bij iedere patiënt.
  • Bij aerosolvormende handelingen gebruik je een FFP2-masker.

Dit advies en meer maatregelen over gebruik beschermende middelen staan in de RIVM-richtlijn: Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische handelingen buiten het ziekenhuis (3 nov. 2020) op website van RIVM.

Poster:  do’s en dont’s bij bescherming tegen corona

Hoe gebruik je beschermende kleding, handschoenen, bril en sloffen? Wanneer moet je een mondneusmasker dragen? Deze poster geeft veel praktische tips voor hoe je je beter kunt beschermen tegen corona. De poster geeft ook antwoord op de waarom-vraag. Print de poster op A3 en hang hem op op de afdeling!

Lees meer bij Corona en beschermingsmiddelen bij Thema Corona

Vragen thuiszorg en isolatie

Welke maatregelen pas ik toe bij een cliënt met klachten die bij een coronavirusinfectie passen?

Pas de normale hygiëneregels toe en draag daarbij persoonlijke beschermingsmiddelen. Draag handschoenen, schort, bril en tenminste een chirurgisch mondneusmasker. Bij aerosolvormende handelingen, zoals het uitzuigen van een trachea-canule gebruik je een FFP2-masker. 

Wanneer trek ik de persoonlijke beschermingsmiddelen aan?

Meteen bij binnenkomst en voor contact met de cliënt. Zipnet heeft deze poster over het aan- en uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen:

  • Isolatiekaart covid-19 (pdf) van Zipnet.nl. Poster volgorde beschermingsmiddelen bij betreden en verlaten kamer.

Hoe trek ik persoonlijke beschermingsmiddelen op de juiste manier aan het uit?

Bekijk deze instructievideo voor de juiste volgorde:

Let op! In dit filmpje wordt de beschermende bril niet getoond, ook deze is cruciaal!

https://www.youtube.com/watch?v=C-UsVQOIRQk

Wat is de juiste volgorde bij het uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen? 

Bij het uittrekken van meerdere beschermingsmiddelen is de juiste volgorde van handelingen heel belangrijk. Werk hierbij van vies naar schoon. Je kunt het beste deze volgorde aanhouden omdat je dan zolang mogelijk beschermd wordt tegen inhalatie of na-besmetting van de ziekteverwekker: eerst de handschoenen uitrekken en handhygiëne toepassen, dan het schort uittrekken, de spatbril verwijderen en als laatste het mondneusmasker verwijderen en weer handhygiëne toepassen. De WIP-richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen voor vvt (RIVM) stelt ook: houd bij het aantrekken en uitrekken van meerdere persoonlijke beschermingsmiddelen de door de instelling vastgestelde volgorde aan. Dit is de reden dat filmpjes en posters over de volgorde van aantrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen verschillen.

Waar moet ik verder op letten? 

Bij het aantrekken: eerst het schort, dan het mondneusmasker en daarna de handschoenen, waarbij de handschoen over de manchet gaat van de mouw.
Voor een goede bescherming door een ademhalingsbeschermingsmasker is het belangrijk dat deze goed aansluit op het gezicht van de drager. Als deze niet goed aansluit, is er risico op het inademen van besmette lucht via de lekken. Wie een aansluitend ademhalingsmasker draagt, moet glad geschoren zijn ter hoogte van de randen van het masker. Zorg dat de neusklem goed aansluit op de neus. Ieder masker heeft deze klem, een metalen beugeltje wat goed moet worden aangedrukt op de neus.

Bronnen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

r post 11/1/2022

Waar kan ik een goede beschermbril kopen? (covid)


Anne van Voorthuizen 6/11/2020

Beste Janke,
Bij corona is het wel degelijk belangrijk ook en spatbril te gebruiken. Dit staat ook in de nieuwste versie van de RIVM-richtlijn (3 nov. 2020):
https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/rivm-richtlijn-bescherming-aangepast


Janke Smit 24/3/2020

[www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/bescherming-corona#reageer]
Ik ben als Vig-er werkzaam in de thuiszorg en mijn werkgever volgt de richtlijnen van het RIVM mbt Corona, maar het RIVM heeft het in haar voorschriften nergens over een veiligheidsbril bij de beschermende maatregelen en jullie wel. Ik ken een paar andere zorgorganisaties die de veiligheidsbril wel standaard meegenomen hebben in hun beschermende maatregelen, maar bij ons is dat niet zo. Ik vind dit verwarrend en wil graag weten of het nou wel of niet zou moeten.