Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Advies gebruik mondkapjes aangepast 21/09/2020

Zorgpersoneel dient bij cliënten met (verdenking op) corona altijd een mondkapje te dragen als ze dichter dan 1,5 meter bij de cliënt komen. De RIVM-richtlijn is aangepast. Daarnaast heeft zorgpersoneel vanaf vandaag voorrang bij het testen op corona.

Eerder adviseerde het RIVM dat bij kort contact, zoals even medicijnen aanreiken, een mondkapje niet nodig was bij mensen met (verdenking op) corona. De aanpassing in de richtlijn ‘Uitgangspunten persoonlijke beschermingsmiddelen buiten het ziekenhuis’ is op 17 augustus gedaan. Zorgkoepels zijn verbaasd dat zij niet geïnformeerd zijn over deze aanpassing, meldt Nieuwsuur (18 september 2020). 

Voorrang zorgpersoneel bij testen

Zorgmedewerkers (en leraren) hebben vanaf vandaag voorrang bij het testen op corona. Ze kunnen hiervoor gebruik maken van een speciaal telefoonnummer van de GGD: 0800 - 8101. Waar mogelijk word je dezelfde dag in de ochtend getest en ontvang je in de avond de testuitslag. Alleen medewerkers krijgen voorrang die onmisbaar zijn voor de patiëntenzorg en de continuïteit van de zorg. De GGD medewerker stelt een aantal vragen om te controleren of je aan de voorwaarden voldoet. Houd je BSN bij de hand en een bewijsstuk om aan te tonen dat je in de zorg werkt:

  • zorgmedewerkers die werken voor een werkgever: houd de naam van je werkgever bij de hand;
  • zzp'er in de zorg of vrijgevestigde zorgprofessional: houd je kvk-nummer bij de hand; of de AGB-code.

Bij de testlocatie moet je je identiteitsbewijs laten zien en het bewijsstuk waarmee je aantoont dat je in de zorg werkt:

  • een loonstrookje als je in dienst bent bij een zorginstelling;
  • een afschrift van de check op wkkgzzelftest.nl; een zorgovereenkomst of een afschrift van de AGB-code in het AGB-register als je zelfstandige bent of als vrijgevestigde zorgprofessional werkt.

Meer informatie:

  • Zorgmedewerkers voorrang bij coronatesten op Rijksoverheid.nl
  • Lees meer over wanneer je je als zorgmedewerker moet laten testen op Zorg voor Beter
  • Reageer op deze pagina

    Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.