Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Valentijnsdag in De Nieuwe Poort

Op Valentijnsdag nemen de hardwerkende jongeren op de Amsterdamse Zuidas ouderen een dagje mee. Ze gaan iets leuks doen: iets cultureels, ze duiken de kroeg in of gaan op bedrijfsbezoek. De middag eindigt met een gezamenlijke borrel. Het idee is een leuke interessante ontmoeting te creëren voor beide generaties.
 

https://youtu.be/_1HnOHyKdb0

Werkwijze

Valentijnsdag op de Zuidas met senioren en young professionalsYoung Professionals ‘daten’ met ouderen op 14 februari, Valentijnsdag. Na een korte kennismaking, inclusief lunch, gaan koppels per paar of in kleine groepjes op pad. Ouderen en young professionals gaan wandelen, maken een boottocht, gaan iets cultureels doen óf brengen op de Zuidas een inhoudelijk bezoek. De middag eindigt met een gezamenlijke borrel en een pubquiz in het café.

De hardwerkende jongeren op de Zuidas hebben er behoefte aan om af en toe uit het jachtige kantoorleven te stappen. Door kennis te maken met ouderen leren ze een hele andere wereld kennen. Ouderen voelen zich vaak eenzaam en gaan regelmatig door het leven zonder familie of partner. Tegelijkertijd hebben (vooral Amsterdamse) ouderen veel interessants te vertellen en nemen zij absoluut geen blad voor de mond.

De organisatie is in handen van De Nieuwe Poort, voorheen Zingeving Zuidas. Voor dit project werkt men samen met Amsterdam Cares en VisieNL.

Resultaat

Zowel de 'Seniors' als de 'Young Professionals' ervaren Valentijnsdag als een geweldige, inspirerende en vooral gezellige middag!

Ivo Berg, barman DeLaMar theater: 'Ik heb geen opa's en oma's meer. Ik heb ze op jonge leeftijd verloren en dat geeft me soms best nostalgische gevoelens van gemis. Vooral als het gaat om levenservaring en no-nonsense waarheden. De waarheden die je misschien niet zo snel aanneemt van je ouders maar wel van hun ouders. Als ze scherp bij zinnen zijn, zoals mijn date. (...) We praten over liefde en daten, ik luister, ik zuig op, ik leer...'

Citaten deelnemers

  • 'Ik wil alle betrokkenen nog eens hartelijk danken voor de ontzettend leuke dag afgelopen zaterdag. We hebben er van genoten. Graag zijn wij de volgende keer weer van de partij.'
  • 'Zaterdag 16 februari ben je met mijn vader een rondtour door Amsterdam gaan maken. Hij vond dit super, mijn vader wilde je daar nog voor bedanken, en ik ook. Hij vertelt dit vol trots in het verzorgingshuis waar hij woont.'
  • 'Ik vond zijn levensverhaal inspirerend en leuk om naar te luisteren. Daarnaast heb ik ook zelf erg genoten van de speurtocht naar een route om dichterbij de schepen te komen in het Amsterdamse Havengebied.'

Bijzonderheden

  • Om young professionals en ouderen met elkaar te matchen wordt gebruikt gemaakt van een slim matching-systeem met speelkaarten, waarin de kleur de voorkeur voor een bepaalde activiteit weerspiegelde. Een ander manier is een datingshow voor publiek. Drie stoelen, een wandje en nog drie stoelen. Drie ouderen links en drie young professionals rechts, waarbij beide groepen elkaar niet mochten zien. Om de beurt mag men vragen stellen. Dit schouwspel levert enorm veel hilariteit op, waardoor het ijs meteen gebroken is.
  • Er doen ongeveer 100 young professionals en 100 senioren mee. In 2015 werd de dag voor de zevende keer georganiseerd.
  • De activiteiten zijn deels voorgekookt, er is de groep culturele dates (naar het Stedelijk museum, het Rijksmuseum, et cetera.), de groep rondvaartboot (veel animo!), de groep spelletjes en de groep ‘laat je verrassen’.

Eerdere edities

Verslag van Valentijnsdag 2015 op de website van De nieuwe poort.

Valentijnsdag 2012

https://youtu.be/Satq-xkoXOY

Meer weten?

Website van De nieuwe poort

Valentijnsdag op de Zuidas met senioren en young professionals

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.