Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Ouderenparticipatie: wat heb je nodig?

Hoe kan je ouderen meer betrekken bij het onderwijs? Docenten en opleidingsmanagers spelen een belangrijke rol. En wat is nog meer nodig?
 

 • Een docent die enthousiast is om ouderen bij het onderwijs te betrekken.
  Hij/zij is niet alleen goed in zijn/haar vak, maar ook praktisch ingesteld en flexibel.
  En hij/zij weet anderen te overtuigen van het belang om ouderen bij het onderwijs te betrekken, zoals collega docenten en het management.
 • Opleidingsmanagers of teammanagers die kansen zien in het betrekken van ouderen bij het onderwijs. Bijvoorbeeld vanuit de overtuiging dat het onderwijs daar beter van wordt, om studenten te motiveren voor de ouderenzorg of omdat het een goede manier is om je als opleiding te onderscheiden.
 • Tijd en (een beetje) geld. Betrekken van ouderen bij het onderwijs vraagt om tijdsinvestering om contacten op te bouwen (en te onderhouden) en om deelname van ouderen aan het onderwijs op een goede manier voor te bereiden. En tegenover hun vrijwillige inzet mag best een reiskostenvergoeding en een bedankje staan.
 • Een communicatieafdeling binnen de onderwijsinstelling die meehelpt om goede en mooie ervaringen in de etalage te zetten. Zo zien managers, andere docenten en (toekomstige) studenten ook hoe leuk en leerzaam het betrekken van ouderen/cliënten bij het onderwijs kan zijn.
 • Studenten die je als docent kunnen helpen met het vinden van ouderen en bij de voorbereiding van een activiteit. Zij doen er nuttige vaardigheden mee op die ze later weer goed kunnen gebruiken.
 • Een oog voor kansen! Als je investeert in contacten met ouderen blijkt vaak dat zij ook ingezet kunnen worden bij andere onderwijsactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan het, vanuit hun perspectief, inzicht geven hoe zij over bepaalde onderwerpen denken, of aan meedenken over onderwijsvernieuwing. Zo betaalt de eerdere tijdsinvestering zich weer terug.
 • En tenslotte: ouderen. Lees en enthousiasmeren.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.