Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Betrek ouderen bij curriculumontwikkeling

Ouderen zijn betrokken bij het ontwikkelen van een nieuw curriculum voor de opleiding Ergotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).
 

Werkwijze

Binnen de opleiding Ergotherapie van de HvA wordt gewerkt aan een herziening van het curriculum. Hierbij betrekt de HvA een klankbordgroep die bestaat uit studenten, docenten en cliënten. De werkgroep die het nieuwe curriculum ontwikkelt, legt de plannen voor het nieuwe curriculum eens in de 3 maanden voor aan de klankbordgroep. De klankbordgroep wordt gevraagd om kritisch mee te denken en feedback te geven op de plannen. Voor deze klankbordgroep heeft Cliëntenbelang Amsterdam een oudere gezocht om vanuit cliëntenperspectief mee te denken. Voor de oudere die de HvA zocht heeft de HvA een profielschets (pdf) opgesteld.

Resultaat

De oudere die in de klankbordgroep deelneemt heeft een zeer waardevolle bijdrage. Ze heeft er plezier in om kritisch mee te denken. Ze bereidt zich goed voor en stelt goede vragen. Ze voelt zich makkelijk thuis in de klankbordgroep omdat ze de HvA van binnenuit kent vanuit haar werkzame leven. De andere kant daarvan is dat het gemakkelijk is om haar op haar professionele kennis aan te spreken in plaats van op haar ervaringsdeskundigheid als oudere.

Leerpunt

De uitdaging in deze klankbordgroep is om ervoor te zorgen dat de specifieke ervaringskennis waar men naar op zoek is in de klankbordgroep tot zijn recht te laten komen. Dit kan door de voorzitter de oudere expliciet te laten bevragen op haar ervaringen als oudere naast haar andere expertise. Ook kan het helpen om meer ‘gebruikers’ in de klankbordgroep op te nemen waardoor het vanzelfsprekender wordt om vanuit hun perspectief naar het nieuwe curriculum te kijken.

Toekomst

De HvA is zeer positief over het werken met een klankbordgroep die deels bestaat uit ‘gebruikers’ en wil hier ook in de toekomst toe mee doorgaan.

Meer weten?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.