Naar hoofdinhoud Naar footer

Visie

Kwaliteit van leven betekent voor iedereen iets anders. Voor de één is het zijn of haar hobby kunnen uitoefenen, voor de ander is familie heel belangrijk en weer een ander wil zoveel mogelijk eigen regie behouden.

Hoewel het dus voor iedereen concreet wat anders betekent, zijn er wel terugkerende elementen. In de gesprekken kwamen bijvoorbeeld naar voren:

  • eigen regie / autonomie
  • de relaties met dierbaren en sociale contacten
  • gezondheid
  • veiligheid

Bij iedereen kan de kwaliteit van leven van moment tot moment verschillen. Als mens verleggen wij voortdurend onze grenzen.

Huub

Huub heeft vorige week zijn 80e verjaardag gevierd. Hij woont samen met zijn vrouw Anne. Een jaar gelden heeft hij de diagnose dementie gekregen, terwijl Anna al langer merkte dat hij dingen vergat. Het zou voor Huub het ergste zijn als hij zijn dierbaren vergeet. De dierbaren van Huub zijn voor hem een geluksmomentje.

‘Waar ik blij van word? Als ik het hele spul hier om mij heen heb! Allemaal samen, praten, lachen, een goed gespreksonderwerp. Samen zijn met vrouw, kinderen en kleinkinderen. Wat moet ik mij nou nog meer wensen dan dat?’

Sara

Sara woont samen met haar man in appartement. Ze hebben geen kinderen maar hebben veel steun aan elkaar. Het gaat nu vooral om emotionele steun, maar naarmate de dementie van Sara vordert, zal de hulp ook steeds meer fysiek en praktisch zijn.

‘Hij herkent de pijn en voelt daar in mee, dat is ook al een steun. Ik leun op hem. Vraag hem over dingen die ik niet meer weet. Ik zou niet zonder kunnen. Hij is mijn steun en toeverlaat’.

Contactpersoon