Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Samenredzaamheid

Werkplaats 'Samenredzaamheid'

Verzorgenden, die nogal doenerig zijn aangelegd, zijn in eerste instantie geneigd te veronderstellen dat zij degenen zijn die met de cliënt naar de markt moeten, buiten moeten wandelen,  'gezelligheid' moeten organiseren et cetera. Terwijl de verandering meer zit in het ondersteunen van de cliënt en het netwerk van de cliënt. Dat vraagt om anders handelen. Het vraagt om een antwoord op de vragen als: hoe krijg ik het netwerk van de cliënt in beeld? Hoe kan ik met hen in overleg over de ondersteuningsbehoeftes van de cliënt? Hoe voorkom ik overbelasting van mantelzorgers? Wat is nodig om het netwerk van de cliënt duurzaam te ondersteunen? Welke plaats nemen mijn professionele kennis en vaardigheden in?
In de werkplaats ‘Samenredzaamheid’ ontwikkelde Zorg voor Beter een werkboek dat (teams van) verzorgenden ondersteunt in deze nieuwe taak.

Centrale vraag

De centrale vraag van de werkplaats ‘Samenredzaamheid’ is: hoe kunnen verzorgenden de cliënt en zijn netwerk ondersteunen in samenredzaamheid?

Nieuw werkboek: 'Aan de slag met je cliënt en zijn netwerk'

Samenwerken met de cliënt en zijn netwerk vraagt nieuwe vaardigheden. De werkplaats Samenredzaamheid van Zorgvoorbeter.nl maakte een mooi en praktisch werkboek voor verzorgenden en verpleegkundigen: Aan de slag met je cliënt en zijn netwerk (pdf), boordevol tips en ervaringen van collega’s om de samenwerking te verbeteren.  Ook bevat het werkboek checklists voor verpleeghuis, thuiszorg en dagactivering. Lees meer in het nieuwsbericht Nieuw werkboek (10 juli 2013)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.