Naar hoofdinhoud Naar footer

Zelfstandiger door kleuren en contrasten

Gepubliceerd op: 05-04-2023

Kleuren en contrasten zijn belangrijk om je weg goed te vinden. Ouderen en mensen met dementie hebben heldere kleuren en goede contrasten nodig vertelt onderzoeker Diana Kerr. 

Liever rood dan blauw

Bij het ouder worden, wordt het oogwit wat geliger. Dit betekent dat we kleuren met een langere golflengte (bijv. rood) beter zien dan kleuren met een kortere golflengte (bijv. blauw). Dit wordt versterkt door dementie. Om iets dus extra zichtbaar te maken voor iemand met dementie is het verstandig om dit een kleur als rood, oranje of geel mee te geven. (I.t.t. paars en blauw.) Idealiter zouden deze kleuren dan gecombineerd moeten worden met contrastkleuren om er voor te zorgen dat de kleur die met name gezien moet worden er echt uitspringt.

Diana Kerr is onderzoeker aan de universiteit van Edinburgh en specialiseert zich m.n. in dementie bij verstandelijk gehandicapten. Ze schreef in 2007 een baanbrekend boek over verstandelijke handicaps en dementie. De adviezen die ze daarin geeft zijn echter ook van grote waarde in de zorg voor kwetsbare ouderen.

Deel deze pagina via:

Organisatie / Uitgever

Innovatiekring Dementie