Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor zorgen voor iemand met ernstig overgewicht

De zorg voor iemand die erg zwaar is kan uitdagend zijn. Zeker wanneer de cliënt minder mobiel is. Zorg er daarom voor dat je werkt volgens de Praktijkrichtlijnen fysieke belasting.

Praktische tips bij zorgen voor een cliënt met ernstig overgewicht

  • Er zijn speciale buikbanden en slings die de buik omhoog houden om verzorging van het onderlichaam mogelijk te maken. In de praktijk wordt ook wel een klassiek steeklaken voor dit doel gebruikt. Dat wordt dan door twee zorgverleners vastgehouden.
  • Het optillen van een been of een arm kan bij een obese cliënt erg zwaar zijn. Een wondverzorgingskrukje kan daarbij helpen. Controleer wel de maximale capaciteit. Meestal is de sling van een tillift dan een betere optie. Hier zijn speciale slings voor.
  • Wil je weten of het duwen of trekken van een bed/rolstoel met een bepaalde cliënt niet te zwaar is? Met de 6 KarVragen beoordeel je globaal of het manoeuvreren niet te zwaar is. Als dat wel het geval is moet je denken aan het motoriseren (‘poweren’) van bed, tillift of rolstoel.
  • Mensen met extreem overgewicht hebben vaak ook zwaarlijvige familieleden. Om vervelende situaties te voorkomen is het verstandig bij familiebezoek en zorgbesprekingen te zorgen voor stoelen die voldoende gewicht kunnen dragen en niet te smal zijn.
  • Meer weten? De brochure BMI40+ (pdf) geeft tips over het bieden van juiste, langdurige zorg aan cliënten met extreem overgewicht.