Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over kwaliteitsverbetering

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Kwaliteitsverbetering Praktijkvragen over kwaliteitsverbetering
Kwaliteitsverbetering > Rol van hbo-verpleegkundige in de praktijk
View modes: 
User avatar
Guest
Tracey - 7-9-2017 16:03:19
   
Rol van hbo-verpleegkundige in de praktijk
Hoe ziet bij jullie instelling de rol van hbo-v verpleegkundigen eruit? Denk aan o.a. uren dat je echt in de zorg aan het werk bent en uren dat je bezig bent met andere taken. Welke extra taken je hebt als hbo'er ten opzichten van je mbo-collega's? Wij zijn met een groep hbo-v verpleegkundigen erg benieuwd hoe dit in andere instellingen geregeld is. Bedankt alvast!
[Tracey, hbo-verpleegkundige]

User avatar
Guest
J. van den Berg - 7-9-2017 16:05:17
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Rol van hbo-verpleegkundige in de praktijk
Bij onze instelling is er geen enkel verschil tussen hbo-verpleegkundigen of in service verpleegkundigen. Allen werken op hbo+ niveau, aangezien men op de Ambulance functioneel zelfstandige beslissingen moet (kunnen) nemen, zorg en eindverantwoordelijkheid draagt voor de pré-hospitale patiënt met toezicht door een Medisch Manager en met behulp van Landelijk Protocol Ambulancezorg. In deze sector is er dus geen verschil!
[J. van den Berg, ambulanceverpleegkundige, AZRR, Rotterdam]

User avatar
Guest
Marleen - 7-9-2017 16:06:22
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Rol van hbo-verpleegkundige in de praktijk
Hoi, leuke vraag! Binnen onze organisatie bestaan de werkzaamheden van de HBO-V'er in de thuiszorg voornamelijk uit het indiceren, coördineren van de zorg, maar ook zorg verlenen in complexe situaties en coachen van het team. Ik heb geen vaste routes maar spring bij. ik doe de intakes/huisbezoeken en om ook goed inzicht te krijgen in welke zorg er nodig is, welke deskundigheid en hoeveel uren. In 2015 is de organisatie overgestapt naar zelfstandige teams, de coachende rol en zaken omtrent vitaliteit behoren bij de HBO-V'ers. Daarnaast nemen we deel aan werkgroepen op micro meso en macro niveau en netwerken we met andere instanties.
[Marleen, coördinerend wijkverpleegkundige, Carinova, Deventer]

User avatar
Guest
Cheryl Mostert - 7-9-2017 16:09:13
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Rol van hbo-verpleegkundige in de praktijk
Hoi Tracey,
Wat een goede vraag! Ik ben zelf ook heel benieuwd naar de antwoorden van anderen.
Bij ons in de thuiszorg heeft de HBO-V'er een heel andere rol, namelijk het indiceren en coördineren van de zorg. Ik loop als zodanig geen 'reguliere routes op het rooster', maar ik doe wel de intakes/huisbezoeken en combineer deze zo mogelijk met de zorg die geleverd moet worden, om zo ook goed inzicht te krijgen in wat voor zorg er nodig is en daar de indicatie op aan te passen. Voorheen liep ik wel ook reguliere routes, maar dit was te veel en ik kwam in de knel met mijn werkzaamheden. Ik heb collega's HBO-V die ook routes lopen en mij daarnaast helpen bij het indiceren van de zorg. Ook daar zit bij ons dus nog verschil in.
Onze organisatie is sinds een paar jaar overgestapt naar zelfsturing, dus de managers zijn er tussenuit gehaald. Hierdoor is onbewust een coachende en sturende rol bij de HBO-V'ers komen te liggen. Ook hebben wij vervolgens regelmatig overleg met de leidinggevende (die voorheen boven de zorgmanager was).
Bij ons in de wijkverpleging is er dus best een groot verschil tussen MBO en HBO. Hoe zit dat bij jullie?
[Cheryl Mostert, wijkverpleegkundige Florence, Den Haag]