Naar hoofdinhoud Naar footer

Duurzame zorg

Wil jij je meer verdiepen in duurzame zorg? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Deze pagina met tips, tools en praktijkverhalen helpt je op weg! Bekijk in het overzicht wat bij jou past om de zorg duurzamer te maken en leer over de Green Deal Duurzame Zorg.

Denk aan zonnepanelen installeren, het terugdringen van het gebruik van handschoenen, of zorgen voor vergroening van het vervoer voor de zorgmedewerkers. Een paar voorbeelden van hoe je kan bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Maar hoe doe je dat binnen jouw organisatie? En hoe zorg je dat de leefomgeving van je cliënten gezond blijft? Deelname aan de Green Deal Duurzame Zorg kan hierbij helpen. Je kan op elk moment een initiatief aanmelden voor een Green Deal met de Rijksoverheid.

Wat is de Green Deal Duurzame Zorg?

In de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg (Green Deal 3.0) zijn concrete doelen gesteld. Ingezet wordt op gezondheidsbevordering en preventie en op een nieuw thema: dat het onderwijs over duurzame zorg toeneemt.

De 5 thema’s in de Green Deal zijn:

  1. Actievere inzet op gezondheidsbevordering.
  2. Vergroten van kennis en bewustwording, duurzaamheid in de curricula van zorgonderwijs en de richtlijnen.
  3. Verlagen van CO₂-uitstoot, met als doel 30% CO₂-reductie in 2026 en klimaatneutraal in 2050 voor vastgoed en vervoer.
  4. Verminderen van primair grondstoffengebruik, met als doel 25% minder restafval in 2026 en maximaal circulaire zorg in 2050.
  5. Terugbrengen van de milieubelasting door medicatie.

Deze thema's vind je ook terug bij Downloads onderaan deze pagina in een printbare flyer.

Oproep: wat wil jij weten over duurzaamheid?

Wil je meer tips over duurzame zorg? Of zou jij bijvoorbeeld een groene beweging willen starten binnen jouw organisatie? We horen graag wat jij wil weten! Zo kunnen wij jou verder helpen met artikelen, tips en tools. Neem contact met ons op.

Downloads