Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Diversiteit in de zorg

Trainingen diversiteit in zorg

Een training kan helpen je in je werk meer cultuur-sensitief te maken. Het begint bij bewustwording; het vergroten van kennis, leren reflecteren over je eigen achtergrond en handelen, stilstaan bij waarden en normen en het vergroten van gespreksvaardigheden. Een eenmalige training of workshop is vaak niet voldoende om medewerkers te scholen op het gebied van diversiteit. Daarom is het belangrijk dat dit thema regelmatig terug komt in team- en werkbesprekingen, bij intervisie- of reflectiebijeenkomsten, tijdens functioneringsgesprekken en ook in trainingen voor nieuwe medewerkers, vrijwilligers en cliëntenraden.

Culturele verschillen

Veel roc’s en zelfstandige bureaus, maar ook organisaties als Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen en NOOM (Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten) bieden ‘diversiteitstrainingen’ aan. Daarbij gaat het meestal over culturele diversiteit. Seksuele diversiteit komt vaak niet of zijdelings aan bod.

  • Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, heeft diverse trainingen voor een zorgaanbod dat aansluit bij mensen met een migratieachtergrond, vluchtelingen en laagopgeleiden.
  • NOOM, Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten, geeft ook trainingen voor professionals in de zorg. Bekijk de trainingen op de website van NOOM.
  • Ook Movisie heeft een trainingsaanbod op de website.

Homoseksualiteit

  • Training: Bekend maakt bemind. Training voor professionals en vrijwilligers over meer aandacht voor LHBT-ouderen in zorg en welzijn. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) ouderen zijn vaak ‘onzichtbaar’ of worden niet ‘gezien’ door professionals en vrijwilligers. Hoe komt dat? En waarom is specifieke aandacht voor LHBT-ouderen van belang? Door deze trainingen krijgt u antwoorden hierop en handvatten om op een respectvolle manier zorg en ondersteuning te bieden aan LHBT-ouderen. Lees meer over de Training Bekend maakt bemind (pdf)
  • Op monitorlerensignaleren.nl zijn werkvormen en opdrachten te vinden voor (na- en bij)scholing over seksuele en genderdiversiteit.
  • Movisie biedt ook specifieke trainingen aan over seksuele en genderdiversiteit voor de zorg- en welzijnssector. Zie trainingen onder 'LHBT-emancipatie' op de website van Movisie.

Laaggeletterden

  • Pharos biedt via hun website ook trainingen aan voor zorgmedewerkers om beter om te gaan met de doelgroep laaggeletterden. Bijvoorbeeld de training Laaggeletterden in de apotheek: herkennen en communiceren op maat.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.