Naar hoofdinhoud Naar footer

ABCs-methode: oorzaken onbegrepen gedrag uitspellen

Gepubliceerd op: 09-11-2021

Met de ABCs-methode kun je de oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie uitspellen. De ABCs-methode is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Dementie en is gebaseerd op de richtlijn ‘Omgaan met gedragsproblemen bij dementie’.

Wat is het?

De ABCs-methode bestaat uit vier stappen waarmee je onbegrepen gedrag van mensen met dementie leert begrijpen en oplossen. De stappen staan beschreven in een flyer. Je krijgt tips om om te gaan met gedrag of emoties, zoals depressie en angsten, apathie, onrustig gedrag, en wanen en hallucinaties.

Voor wie is het? 

Professionals die werken met mensen met dementie.

Wat heb je nodig?

Hoe werkt het?

Als je merkt dat jouw cliënt onbegrepen gedrag vertoont, pak je de AMCs-flyer erbij. Lees de informatie en tips goed door en doorloop vervolgens de vier stappen A, B, C en s:

  • A - Actie: welk gedrag vertoont jouw cliënt met dementie?
  • B - Bewegers: wat is de aanleiding voor het probleemgedrag? 
  • C - Consequenties: welke gevolgen heeft het gedrag? 
  • s - samen: bespreek mogelijkheden voor verandering met andere betrokkenen.

De ABCs-methode werkt het beste als je veel contact houdt met je cliënt en zijn naasten. Maak duidelijke afspraken met elkaar en bedenk met elkaar mogelijke oplossingen. Betrek je team als dat nodig is.

Video

Wat is de ABCs-methode en hoe bevalt het om ermee te werken? In deze video vertellen psychologen Sanna van Marle en Corrie Reijenga van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé over de methode. Ze noemen de plus- én minpunten van de interventie en geven een praktisch voorbeeld wanneer je de ABCs-methode goed kunt inzetten.

YouTube video thumbnail

Meer informatie

Deel deze pagina via:

Contactpersoon

Soort

Methode

Taal

Nederlands