Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Persoonsgerichte zorg

Verpleeghuizen vangen Oekraïense vluchtelingen op 01/04/2022

Veel (voormalige) verzorgings- en verpleeghuizen stellen verblijfplaatsen beschikbaar voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er zijn al meer dan 1.500 plekken. Prachtige samenwerkingen leiden tot een soepele opvang. Hoe pakt Lelie zorggroep uit Rotterdam de opvang aan? En wie regelt wat? Lees hun tips.

Lelie zorggroep in Rotterdam kreeg enkele weken geleden een verzoek of zij kinderen kon opvangen met een zorgvraag. Deze vraag kwam van hun contact Soft Tulip, waar de zorggroep al langere tijd mee samenwerkt. ‘Vanuit onze christelijke identiteit zeggen we daar natuurlijk “ja” op. Gelukkig hebben wij veel ervaring in huis over zaken organiseren op korte termijn. En we hebben een groot netwerk, waardoor het allemaal erg snel en soepel verliep’, vertelt woordvoeder Stephan Bol. De organisatie stelde dan ook direct een team samen om deze opvang te realiseren en ook goed neer te zetten.

Oekraïense kinderen met een zorgvraag

Wie doet wat bij de opvang van vluchtelingen?

  • Gemeente Rotterdam betaalt de kosten van huur en primaire levensbehoeften.
  • Lelie zorggroep doet een beroep op het netwerk van leveranciers en vrijwilligers om kamers in te richten en voor een volle koelkast te zorgen.
  • GGD is verantwoordelijk voor de medische zorgvraag.
In Rotterdam is een pand beschikbaar voor verschillende organisaties die zo nu en dan bewoners of cliënten tijdelijk elders moeten huisvesten. Bijvoorbeeld vanwege een verbouwing of renovatie. In dat pand waren vijftig kamers beschikbaar. Lelie zorggroep stemde af met de gemeente en regelde direct dat deze beschikbaar zouden komen voor de Oekraïense kinderen met zorgvraag.

Vijftig kamers voor vluchtelingen 

‘Deze kinderen komen met hun moeder en zij zorgen in Oekraïne ook voornamelijk zelf voor hun kinderen’, licht Stephan toe. ‘Daarom is de opvang van de vluchtelingen niet direct een toename van de zorgvraag. Dat maakt ook dat wij dit kunnen regelen. Wij zetten ons netwerk in, denk aan leveranciers die in hoogte verstelbare bedden en andere hulpmiddelen leveren. Ook brengt de leverancier van Lelie zorggroep nu de boodschappen voor de eerste levensbehoeften. Een team aan vrijwilligers hielp om de vijftig kamers in te richten.’

Tips van Lelie zorggroep

  • ​Probeer specifiek voor deze groep vrijwilligers te werven. Bijvoorbeeld met ervaring in maatschappelijk werk of hulpverlening. De vluchtelingen komen namelijk uit oorlogsgebied en dat vergt een zorgvuldige aanpak.
  • Zorg dat er duidelijke afspraken zijn met de betrokken partijen. Leg vast wie waarvoor verantwoordelijk is.

Gepensioneerd zorgpersoneel ingezet

Lelie zorggroep heeft ook een beroep gedaan op oud-personeel dat inmiddels gepensioneerd is. ‘Wij hebben geen verantwoordelijkheid voor de zorg van deze mensen, die ligt bij de overheid, de GGD en de ziekenhuizen’, vertelt Stephan. ‘Maar wij kunnen wel een bijdrage leveren aan het in kaart brengen van de zorgvraag. Dus hebben wij een oud-arts gevraagd of hij op vrijwillige basis bezoekjes kan brengen aan de groep mensen en hun kinderen met zorgvraag.’

Wat kunnen de vluchtelingen zelf?

Inmiddels verloopt de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam zo voorspoedig dat er nu al wordt gekeken naar wat de mensen echt nodig hebben en wat zij straks zelf kunnen regelen. ‘Er is veel overeenstemming met onze christelijke inslag en de behoefte van deze bevolking. Vandaar dat wij een aantal kerkdiensten met tolk geregeld hebben. En nu vullen wij de koelkast nog (onze leverancier, kosten gedragen door gemeente), maar dat kunnen mensen straks ook prima zelf. We moeten ze niet hun dagbesteding afnemen’, waarschuwt Stephan.

Lees meer over de opvang van Oekraïense vluchtelingen op Waardigheid en Trots

1.500 verblijfplaatsen beschikbaar in de zorg

ActiZ vermeldt op hun website dat veel van hun leden tijdelijk leegstaande gebouwen of gebouwdelen beschikbaar stellen of verhuren voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Er zijn al ruim 1.500 verblijfplaatsen beschikbaar in (oude) verzorgings- en verpleeghuizen.

Het kost weinig moeite en geeft veel positieve energie, Ina Kerkdijk ZorgAccent

Zo heeft ZorgAccent in Hellendoorn twee leegstaande gebouwen op het terrein van Krönnenzommer aangeboden voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. 'Het kost weinig moeite en geeft veel positieve energie’, vertelt Ina Kerkdijk, directeur woonzorg bij ZorgAccent. Op de website van ActiZ lees je het interview met Ina Kerkdijk, waarin zij vertelt over de totstandkoming, voorbereiding en het verloop van het proces rondom de opvang van vluchtelingen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.