Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

5 tips: hoe blijf je herkenbaar met mondkapje? 01/08/2020

‘Zijn er tips om als medewerker met mondkapje meer herkenbaar te zijn voor de bewoner met dementie? Wij zijn op zoek naar praktische tips.’ Deze vraag kwam binnen bij Zorg voor Beter. Zorg voor Beter geeft 5 praktische tips.

Persoonlijker

Henriëtte van de Broek- Kleingeld (verzorgende IG): 'Goedemorgen. Ik ben Henriëtte en ga voor u zorgen tot u klachten vrij bent'. Het ware gezicht maakt het persoonlijker. 
Als je als zorgmedewerker een mondkapje draagt, ben je al snel geen bekend gezicht meer. Met een beschermende bril erbij lijk je al snel op een marsmannetje. Dat kan angstaanjagend zijn of mensen kunnen er onrustig van worden.

Marsmannetjes

Dit geldt zeker voor mensen met dementie. Mensen met dementie richten zich sterk op je mimiek en lichaamstaal. Door het mondkapje is er minder contact. Je bent ook minder goed te verstaan. En zij zien en horen vaak slecht, wat het nóg moeilijker maakt.
Op de corona-afdelingen waar zorgpersoneel in volledige beschermende kleding werkt, is het nog veel lastiger voor cliënten. Maar ook collega’s kunnen moeite hebben om je te herkennen. Dit Helemaal voor nieuwe collega’s.

5 Tips

1. Draag sticker met foto

Tijdens de coronacrisis droegen medewerkers op de IC vaak een sticker met een foto van het gezicht op je kleding. Zorg dat de foto goed herkenbaar is. Zet ook je naam erbij. 

2. Bij binnenkomst

Zeg bij binnenkomst in een kamer duidelijk jouw naam, de naam van de bewoner en wat je komt doen. Door ook de naam van de bewoner te noemen, maak je duidelijk dat jullie geen vreemden voor elkaar zijn. 

3. Neem de tijd

De bewoner kan schrikken van de beschermingsmiddelen. Benoem daarom ook dat je er anders uit ziet en geef aan welke beschermingsmiddelen je draagt. Geef de bewoner tijd om te wennen en om een reactie te geven. 

4. Let goed op je articulatie

Mondkapjes dempen sommige klanken. Onderschat echter ook mensen niet: zij zullen wel aangeven wanneer zij jou niet begrijpen. Blijf echter checken of de boodschap al dan niet goed is binnengekomen.

5. Leg uit wat er aan de hand is

Vertel waarom je beschermende kleding draagt en blijf dit telkens herhalen als de bewoner vreemd opkijkt. ‘Er is een gevaarlijk virus. Om jou en mezelf te beschermen, draag ik een mondkapje en handschoenen. Dat ziet er vreemd uit, he.’

Eenvoudige uitleg van corona

Pharos maakte een eenvoudige uitleg over het coronavirus met veel plaatjes. De uitleg is beschikbaar in verschillende talen. Of bekijk de uitlegvideo's van Stichting Lezen en Schrijven. 

Ervaringen

Op internet schreef iemand: ‘Bij ons in het speciaal ingerichte coronacentrum hebben we van iedere medewerker een foto aan de wand hangen met de voornaam eronder. We plakken iedere keer voordat we weer naar de afdeling gaan een naamsticker op de beschermende kleding, zodat de patiënt ons kan herkennen. Ook voor collega’s die elkaar nog niet kenden is dit heel handig.’

Meer tips? 

Heb je meer tips? Laat het ons weten! Deel je tips hieronder. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Henriëtte van den Broe 17/6/2020

Als verzorgende IG in de wijkverpleging ben ik 5 weken werkzaam geweest in het corona team van Icare Veluwe Zuid. Onderstaande link is mijn idee om mijn ware gezicht te laten zien. Hierdoor ontstonden waarde volle momenten.

https://www.linkedin.com/posts/henri%C3%ABtte-v-d-broek-kleinveld-993b8571_wijkverpleging-verzorgedeig-icare-activity-6655545288356315136-clpT