Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Leernetwerken wijkverpleging

De Zorg voor Beter-werkplaats ‘Leernetwerken wijkverpleging’ beschrijft wat een leernetwerk is, voor wie een leernetwerk geschikt is, hoe je een duurzaam leernetwerk opzet en welke werkvormen je kunt gebruiken. Het resultaat van de werkplaats is een aantal voorbeelden van bestaande leernetwerken en mogelijke bevorderende en belemmerende factoren die je tegen kunt komen bij het opzetten van een leernetwerk. 

In het team wijkverpleging werken mbo- en hbo-verpleegkundigen en verzorgenden IG samen aan de beste cliëntenzorg. Met de ontwikkelingen in de eerstelijns zorg is er veel veranderd en verandert er nog steeds veel voor de wijkteams en voor docenten. Taken en verantwoordelijkheden van teams zijn toegenomen. Dit vraagt om nieuwe competenties en betere samenwerking tussen de diverse partijen.

Kennis uit de werkplaats

Verschillende hogescholen, ROC’s en zorginstellingen zijn een samenwerking gestart om de huidige teams wijkverpleging en toekomstige zorgprofessionals goed voor te bereiden op de huidige en toekomstige veranderingen. En om het onderwijs beter aan te laten sluiten bij de praktijk. Dit gebeurt in de vorm van leernetwerken. De kennis, ervaringen en tips uit deze leernetwerken zijn gebundeld in deze werkplaats. 

Want hoe zet je een duurzaam leernetwerk op? Hoe bepaal je je focus? En waar moet je opletten: zijn er do’s en don’ts? Deze vragen zijn beantwoord in de werkplaats en de ervaringen vind je in de verschillende eindproducten waaronder een handreiking en infographic. Ben je benieuwd naar de opbrengsten van de verschillende leernetwerken wijkverpleging die verspreid door het land zijn uitgevoerd? Laat je dan inspireren door de verschillende resultaten variërend van een spel of een test tot een minor en een digitaal platform. 

Zelf aan de slag

Deze infographic geeft een mooi beknopt overzicht van de werkplaats. 

Download de handreiking

Ben je op zoek naar meer uitgebreide informatie over het opzetten van een leernetwerk. Bekijk dan de Handreiking Leernetwerken Wijkverpleging (pdf). 

In het kader van de werkplaats is ook deze inspirerende video gemaakt. 

https://vimeo.com/263823865

Vragen over de leernetwerken?

Wil je meer informatie over de werkplaats, neem dan contact op met Dorine Koopman-van den Berg via d.j.e.m.koopman@saxion.nl. De werkplaats werd uitgevoerd door Saxion, Loov en Vilans en is mogelijk gemaakt met financiering vanuit het programma 'Zichtbare schakel fase 2: Opleidingsimpuls wijkverpleegkundigen' van ZonMw.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.