Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Terugdringen psychofarmaca

Cliënten in de ouderen- en gehandicaptenzorg krijgen psychofarmaca (kalmerende medicijnen) als ze onbegrepen gedrag vertonen. Bewust gebruik van psychofarmaca is hard nodig, maar hoe? Met het nieuwe programma ‘Beter af met minder’ willen we het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terugdringen, want het kan echt!

Kick-off landelijk programma 'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca'

psychofarmaca ouderenDe aftrap van dit landelijke programma was 22 januari 2016. Tijdens deze bijeenkomst konden deelnemers kritisch meedenken, hun visie verrijken en kregen zij praktische handvatten voor bewust gebruik van psychofarmaca.

Aanpak

In het pilotproject zijn veelbelovende resultaten geboekt. Het gebruik kan echt minder, mét behoud van zelfrespect en kwaliteit van leven. Onze instrumenten zijn: beter signaleren, monitoren van bijwerkingen, vergroten van kennis, uitvoeren van medicatiereviews én een aanpak op maat.

Voor wie?

(Huis)artsen, psychologen, orthopedagogen, bestuurders, beleidsmakers, zorgprofessionals, medewerkers van zorgkantoren en mantelzorgers die werken of begeleiden in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Praten over de aanpak van onbegrepen gedrag?

Als onderdeel van dit programma organiseert Vilans nu (2017/2018) een aantal regionale inspiratiesessies met het goede gesprek over de aanpak van onbegrepen gedrag. Mensen kunnen er hun ervaringen uitwisselen, goede voorbeelden en instrumenten delen en elkaar en experts vragen stellen over inzet van psychofarmaca. Met als doel laten zien dat bewust gebruik van psychofarmaca enorm veel kan opleveren voor cliënten. Vilans kan ook met u in uw regio een inspiratiesessie over onbegrepen gedrag en psychofarmaca organiseren. Belangstelling? Neem contact op met Jeroen Schumacher van Vilans, j.schumacher@vilans.nl, 06-22810552

Lees een impressie van een inspiratiesessie bij Zorggroep Apeldoorn (nieuws, 27 okt 2017)

Lees verder