Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

NGN-webinars: een vooruitblik // 15/02/2022

Op 14 april staat de NGN-webinar in het teken van ABOARD: Samen alzheimer stoppen vóór het start. Prof. Wiesje van der Flier (Alzheimercentrum VUMC, Amsterdam) vertelt ons dan meer over dit onderzoeksproject.

In april startte het nationaal onderzoeksproject ABOARD (A Personalized Medicine Approach for Alzheimer’s Disease). Dit onderzoeksproject wordt uitgevoerd door een landelijk, multidisciplinair consortium. Meer dan dertig partners bundelen hun krachten, waaronder de vijf Nederlandse alzheimercentra en Alzheimer Nederland. Publieke en private partijen uit de gehele kennisketen werken gedurende vijf jaar samen: van universiteiten tot zorg- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Het onderzoeksconsortium werkt aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, predictie en preventie van Alzheimer. We kunnen de ziekte van Alzheimer nog niet genezen, stoppen of voorkómen. De sleutel zit in de vroegste fase van de ziekte: alzheimer stoppen om dementie te voorkómen. Preventie dus. Waarbij ons uitgangspunt is dat in de toekomst preventie van dementie zal bestaan uit gepersonaliseerde combinaties van leefstijl en medicijnen.

ABOARD is het eerste onderzoeksproject dat onderdeel uitmaakt van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het geeft invulling aan een belangrijk deel van Missie IV: In 2030 is de kwaliteit van leven van mensen met dementie met 25% toegenomen.

NGN-webinars

In 2022 staan verder de volgende webinars nog op het programma:
14 april, van 16.00-17.00 uur

ABOARD
Prof. Wiesje van de Flier, Alzheimercentrum VUMC, Amsterdam
Aanmelden

23 juni, van 16.00-17.00 uur   Diagnostiek bij jonge mensen met dementie
Prof. Yolande Pijnenburg, Alzheimercentrum Amsterdam
Bekijk het webinar en de presentatie    
13 oktober, van 16.00-17.00 uur   Het PRECODE-project
Prof. dr. Marjolein de Vugt, hoogleraar Psychosociale Innovaties bij Dementie, Alzheimer Center Limburg
Aanmelden 

De NGN-webinars zijn gratis toegankelijk en achteraf terug te bekijken, zoals het webinar dat op 9 december door het NGN werd georganiseerd met als thema ‘Wet zorg en dwang’. Vilans-collega Janneke Stegerink kondigde tijdens deze webinar aan dat er een handreiking zou komen over de Wzd in de ziekenhuizen. Links naar de video’s zijn te vinden op de pagina: Richtlijnen en scholing.