Er zijn inmiddels vier zorgorganisaties die cultuurspecifieke zorg bieden voor Indische en Molukse ouderen: Nusantara Zorg in Almere, Bussum en Ugchelen; Raffy in Breda, Rumah Kita in Wageningen en ’t Wereldhuis in Boxtel (Zorggroep Elde). De medewerkers van deze verpleeghuizen voor Indische en Molukse ouderen laten potentiële collega’s zien hoe bijzonder het is om te werken in een cultuurspecifiek huis.
Film: ouderen en zorgverleners aan het woord
Deze film (8 minuten) laat zien wat cultuurspecifiek zorg voor Indische en Molukse ouderen inhoudt. Bekijk ook de kortere versie van deze film (3 min.)
https://www.youtube.com/watch?v=XhVsTfB_6jo
Deze warme, liefdevolle film van medewerkers en bewoners bereikt niet alleen potentiële medewerkers. Ook vrijwilligers en familieleden van Indische en Molukse ouderen reageren met veel enthousiasme op deze film omdat het goed de cultuurspecifieke zorg in beeld brengt.
Indozorg: cultuurspecifieke ouderenzorg
Geïnspireerd door de landelijke campagne Ontdekdezorg.nl zijn zorgmedwerkers aan de slag gegaan met het credo 'Ik Zorg voor Indische en Molukse ouderen'. Op de website www.indozorg.nl vertellen Ezra, Jessica, Michelle, Wendy, Maria en Akisha in vlogs waarin deze verpleeghuizen zich onderscheiden van de reguliere verpleeghuiszorg. Juist daarom is het zo mooi om daar te werken.
https://www.youtube.com/watch?v=qBda3FDiJMs
Samenwerking zorgorganisaties
De vier organisaties werken al jarenlang samen onder de vlag van Bersama Kuat, wat staat voor “Samen Sterk”. Deze zorgorganisaties vinden het belangrijk dat de bewoners hun traditionele leefwijze zoveel mogelijk kunnen voorzetten en dat zij zich thuisvoelen in een herkenbare omgeving waar de Indische leef- en omgangsvormen gemeengoed zijn. De samenwerking richt zich met name op de cultuurspecifieke zorgaspecten
Trainingsprogramma
De zorgvraag van ouderen wordt mede bepaald door hun culturele achtergrond, daarom krijgen de medewerkers en vrijwilligers een scholings- en trainingsprogramma over de Maleise taal (mensen met dementie vallen soms terug in hun moedertaal), de Indische en Molukse geschiedenis, over omgangsvormen en specifieke gebruiken, en ook traumaverwerking. Dat laatste omdat in deze huizen veel ouderen wonen die de Japanse bezetting hebben meegemaakt, en ook de Bersiap en de repatriëring.
Vrijwilligersdagen
Ook worden gezamenlijk vrijwilligersdagen georganiseerd die uiteindelijk de omgang met de bewoners ten goede komen. Zo gingen vorig jaar 100 vrijwilligers een dag naar Kamp Vught om zich daar te verdiepen in een traumatische periode. Dit jaar zijn er enkele vrijwilligersdagen rondom dementie, zodat ook de vrijwilligers weten hoe zij op de beste manier om kunnen gaan met mensen die hieraan lijden.
Uitwisseltrajecten
Voor het personeel worden uitwisselingstrajecten tussen de aangesloten organisaties georganiseerd. Of je nu werkt op de linnenkamer of de receptie, verzorgende, arts, kok of psycholoog bent, het is altijd leuk en leerzaam om ergens anders een kijkje in de keuken te nemen.
https://www.youtube.com/watch?v=8SalVAAjlxs
Omdat zij inmiddels veel ervaring hebben met cultuurspecifieke zorg zetten met name Raffy in Breda en het Wereldhuis in Boxtel hun deskundigheid ook steeds meer in voor andere multiculturele groeperingen.