Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Tijd voor zorg

7 tips om pauze te nemen

Bijna de helft van alle zorgverleners heeft het zo druk op het werk dat ze vaak hun koffie- en rustpauzes overslaan. Verpleegkundigen in de thuiszorg doen dit het meest. Daarnaast werkt vier van de tien zorgverleners vaak over vanwege de drukte. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder 1.500 zorgverleners.

Beter functioneren bij minder drukte

Ik heb het gevoel aldoor te hollen op mijn werk. Ik sla mijn pauzes over als het moet. Mijn lunch is een hapje aan de computer, terwijl ik de rapportages bijwerk. Ik moet kiezen of ik op tijd weg ga en dan ontevreden ben omdat ik niet goed heb afgerond, of dat ik langer doorwerk. Thuis hang ik op de bank en ga vroeg slapen.
Ziekenverzorgende ouderenzorg

Verpleegkundigen en verzorgenden zeggen dat zij beter zouden functioneren als het minder druk zou zijn op het werk. Driekwart van de zorgverleners denkt dat een verlaging van de werkdruk het werk nog aantrekkelijker zou kunnen maken. Het percentage zorgverleners dat verwacht het huidige werk niet tot hun pensioen te kunnen volhouden, is gestegen van 40 procent in 2013 tot 52 procent in 2017. Dat is zorgelijk!

Download het onderzoek 'De aantrekkelijkheid van werken in de zorg 2017' (pdf)

Rust nemen is belangrijk, als je zorg geeft

Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk in de zorg. Anders raak je opgebrand en zit je langere tijd ziek thuis. Daar doe je jezelf, je cliënten en je collega’s geen plezier mee. 'Door ons (promotie)onderzoek naar tijdsdruk en tijdsbeleving in de zorg weten we dat er zorgverleners zijn die ondanks drukke dagen toch goed voor zichzelf zorgen,' zegt Gabriëlle Verbeek, expert Tijd voor zorg.

Je moet zelf rustig blijven en dat kan ik. Ook om te zorgen dat de afdeling overeind blijft. Als je dat niet doet, klapt het om. Ik probeer rust over te dragen aan patiënten en die voel ik zelf ook. Als ik dat niet heb dan stapelt het zich op, een soort stress, ik wil elke patiënt geven wat hij nodig heeft. En daarom zorg ik voor mijn eigen rust. Ik neem altijd pauze. 
Verpleegkundige ziekenhuis

Waarom heb je pauze nodig?

Stress en haast bouwen zich op in je werk. Belangrijk in je werk is het op tijd terugschakelen, als je periodes van tijdsdruk hebt. Dat betekent dat je bewust je tempo verlaagt. Soms kan dat al op je werk, door net wat rustiger te lopen of even kort pauze te nemen. Je hartslag en ademhaling worden rustiger. Je kunt weer open staan voor je omgeving. Het nemen van pauze om op adem te komen is belangrijk om het werken in de zorg op een goede manier vol te houden.

7 tips voor pauze

  1. Hou voor ogen: pauze is belangrijk voor de zorg die ik geef: Bedenk dat het nemen van pauze iets oplevert in je werk. Een ontspannen en uitgeruste medewerker maakt minder fouten en werkt sneller.
  2. Spreek elke dienst vooraf af hoe en wanneer pauze wordt genomen: Laat je niet overvallen door de hectiek. Bouw met collega’s pauzemomenten in en vang het voor elkaar op.
  3. Neem juist op drukke diensten time-outs! Door dit echt te doen, voel je dat je voor jezelf zorgt. Het is een vorm van zelfrespect. Je krijgt meer rust en straalt dat uit.
  4. Verlaat je werkplek: Pauze nemen terwijl alles om je heen doorgaat, is veel moeilijker dan op een plek buiten je directe werkomgeving
  5. Ga naar buiten: Buiten uitwaaien of in de zon lopen, doet wonderen voor je geest en lichaam.
  6. Zorg voor één lange pauze per dienst: Je hebt recht op een half uur pauze als je meer dan 5,5 uur werkt in een dienst. Die kan je eventueel splitsen in twee keer een kwartier.
  7. Zorgverlening gaat met pieken en dalen. Zorg voor mini-pauzes: Pak de iets rustiger momenten. Om even te zitten (als je veel staand werk doet), een kop koffie te drinken, een praatje te maken.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.