Coördinator informele zorg bij Florence
Zorgorganisatie Florence stelde 15 coördinatoren informele zorg aan om de brug te slaan tussen formele en informele zorg. Deze coördinatoren betrekken vrijwilligers en mantelzorgers en zorgen voor een goede samenwerking. Annette Costerman Boodt (foto), één van de coördinatoren, geeft tips over hoe je succesvol samenwerkt met vrijwilligers. Lees haar verhaal
Cultuuromslag bij Cordaan
Zorgorganisatie Cordaan wil de samenwerking tussen medewerkers, cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers hechter maken. Zij werken toe naar een gelijkwaardige samenwerking, waarbij de mantelzorgers en familieleden de ervaringsdeskundigen zijn en de beroepskrachten kijken waar ze hen kunnen ondersteunen. Lees het interview met Anna Riemersma, Programmamanager Informele Zorg bij Cordaan.

Voorbeelden uit gemeenten
Deze publicatie gaat in op de houding van de professional en de omslag naar anders werken. Succesvolle voorbeelden, interventies en methoden uit diverse gemeenten laten zien wat er in Nederland allemaal al gebeurt.
Download Kantelen naar informele zorg (2014, pdf)
De publicatie ‘Vrijwilligershulp thuis bij mensen met dementie’ brengt de verschillende vrijwilligersinitiatieven overzichtelijk in kaart. De meeste richten zich op mensen met dementie die nog zelfstandig wonen. Wat opvalt is dat er veel verschillende initiatieven zijn, zoals bezoekdiensten in Utrecht of buddyprojecten. Ook zijn er projecten waarbij mensen met dementie zelf als vrijwilliger worden ingezet, zoals DementTalent, waarbij vrijwilligers actief in de natuur werken.
Project Even geen zorgen
In het project 'Even geen zorgen' nemen vrijwilligers en professionals gezamenlijk de verantwoordelijkheid om adequaat in te springen op de vraag van mantelzorgers. Het gaat om respijtaanbod zonder indicatie, dichtbij voor de (overbelaste) mantelzorger en zorgvrager.