Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vrijwilligerswerk

Praktijkvoorbeelden samenwerken met vrijwilligers

Na de hervormingen van de langdurige zorg zijn professionals van zorg en welzijn anders gaan werken. Minder zorg overnemen, meer samenwerken met de cliënt, zijn netwerk en vrijwillgers en hen daarbij ondersteunen. Lees de praktijkvoorbeelden waarin professionals op een respectvolle, gelijkwaardige manier afstemmen met vrijwilligers en mantelzorgers. 

Coördinator informele zorg bij Florence

informele zorgZorgorganisatie Florence stelde 15 coördinatoren informele zorg aan om de brug te slaan tussen formele en informele zorg. Deze coördinatoren betrekken vrijwilligers en mantelzorgers en zorgen voor een goede samenwerking. Annette Costerman Boodt (foto), één van de coördinatoren, geeft tips over hoe je succesvol samenwerkt met vrijwilligers. Lees haar verhaal

Cultuuromslag bij Cordaan

Anna Riemersma Programmamanager Informele zorg bij CordaanZorgorganisatie Cordaan wil de samenwerking tussen medewerkers, cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers hechter maken. Zij werken toe naar een gelijkwaardige samenwerking, waarbij de mantelzorgers en familieleden de ervaringsdeskundigen zijn en de beroepskrachten kijken waar ze hen kunnen ondersteunen. Lees het interview met Anna Riemersma, Programmamanager Informele Zorg bij Cordaan. 

Kantelen naar informele zorg

Voorbeelden uit gemeenten

Deze publicatie gaat in op de houding van de professional en de omslag naar anders werken. Succesvolle voorbeelden, interventies en methoden uit diverse gemeenten laten zien wat er in Nederland allemaal al gebeurt.

Download Kantelen naar informele zorg (2014, pdf)

Vrijwilligershulp bij dementie

De publicatie ‘Vrijwilligershulp thuis bij mensen met dementie’ brengt de verschillende vrijwilligersinitiatieven overzichtelijk in kaart. De meeste richten zich op mensen met dementie die nog zelfstandig wonen. Wat opvalt is dat er veel verschillende initiatieven zijn, zoals bezoekdiensten in Utrecht of buddyprojecten. Ook zijn er projecten waarbij mensen met dementie zelf als vrijwilliger worden ingezet, zoals DementTalent, waarbij vrijwilligers actief in de natuur werken.

Project Even geen zorgen

In het project 'Even geen zorgen' nemen vrijwilligers en professionals gezamenlijk de verantwoordelijkheid om adequaat in te springen op de vraag van mantelzorgers. Het gaat om respijtaanbod zonder indicatie, dichtbij voor de (overbelaste) mantelzorger en zorgvrager.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]