Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vrijwilligerswerk

Trends vrijwilligerswerk in de zorg

Wat zijn relevante trends en ontwikkelingen op het gebied van vrijwilligers in de zorg?
  1. De vraag naar inzet van vrijwilligers neemt toe.
  2. De inhoud van werkzaamheden van vrijwilligers verandert in meer welzijn en ondersteuning op maat en het verrichten van allerlei hand- en spandiensten.
  3. De grenzen van de werkzaamheden van beroepskrachten liggen minder vast. Ze bewegen meer mee met de veranderende wensen.
  4. Het wordt steeds lastiger vrijwilligers te vinden en te binden.
  5. Het huidige vrijwilligersbestand vergrijst en de toekomstige vrijwilligers zullen steeds diverser zijn in hun motieven, wensen en behoeften.
  6. De morele druk op familieleden om óók een (vrijwillige) bijdrage te leveren neemt toe.
  7. Er ontstaat discussie over het ‘betalen’ van vrijwilligers voor specifieke taken en/of over het aanbieden van betaalde welzijns- en ondersteunende diensten.
  8. Er is meer behoefte aan maatjesvrijwilligers omdat hulpvragen steeds complexer worden.
  9. De beschikbaarheid van vrijwilligers verbreedt van regelmatige naar ook meer incidentele inzet. Daarnaast is er meer vraag naar 1 op 1 activiteiten met bewoners.

Veranderende werkzaamheden

Niet alleen getalsmatig is er steeds meer vraag naar vrijwilligers, de inhoud van het werk verandert ook. Cliënten willen hun leven zoveel mogelijk op hun eigen manier voortzetten. Vooral hierbij is grote behoefte aan (de inzet van) vrijwilligers: zij kunnen een cliënt bezoeken, met hem of haar een wandeling of uitstapje maken en helpen bij praktische klussen. Tegelijkertijd is het lastig om voldoende vrijwilligers te vinden. Daardoor is het voor zorgorganisaties ook moeilijk om op vragen of wensen van cliënten in te gaan. Vrijwilligers zijn in zekere zin ‘een middel’ om het cliënten naar de zin te maken.

Burgerinitiatieven

Burgerinitiatieven vormen een belangrijke en interessante ontwikkeling die er voor kan zorgen dat mensen zich minder eenzaam voelen en langer thuis blijven wonen. Bekijk deze infographic met alle feiten en tips over burgerinitiatieven ofwel zorgcoöperaties uit de praktijk, inclusief verhalen en video's van initiatiefnemers. Zo heb je in één document alles bij elkaar ter inspiratie!

Tip: Kijk naar kansen en mogelijkheden

Verdiep je in de vrijwilligersmarkt. Welke kansen liggen daar? En hoe koppel je die aan de werkzaamheden in de organisatie die goed door vrijwilligers uit te voeren zijn?

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]