WIFA: Waarderen, Informeren, Faciliteren, Afstemmen
Voor goede samenwerking zijn heldere afspraken, informatie-uitwisseling en waardering voor elkaars werk, essentieel. Het gaat om Waarderen, Informeren, Faciliteren en Afstemmen, afgekort: WIFA
Waarderen |
(meer) Waardering en respect bereiken tussen vrijwilligers en beroepskrachten |
Informeren |
Informeren van vrijwilligers over zaken die met cliënten te maken hebben, uitvoering van taken en organisatie |
Faciliteren |
Faciliteren van randvoorwaarden, relevante kennis en toerusting van vrijwilligers |
Afstemmen |
Afstemming tussen vrijwilligers en beroepskrachten over zaken die cliënten betreffen en werkzaamheden |
Vergroot effect vrijwilligerswerk
Door de verschillende rollen en werkzaamheden af te stemmen kun je binnen je instelling het effect van het vrijwilligerswerk vergroten. Dat gaat niet vanzelf, maar het resultaat van een goede onderlinge samenwerking is het waard en leidt tot:
- Gemotiveerde vrijwilligers die openstaan voor advies.
- Medewerkers die kennis van cliënten delen en zich ondersteund voelen in hun taken.
- Een prettig werk- en zorgklimaat.
- Meer aandacht voor zorg aan en welzijn van cliënten.
De vrijwilligersscan
Hoe beoordelen vrijwilligers de samenwerking? Hoe kijken de medewerkers er tegenaan? Wat willen leidinggevenden graag verbeteren? Het antwoord op die vragen is het startpunt voor een steeds betere samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten. Daarom is door samenwerkingsverband Zorg Beter met Vrijwilligers een scan ontwikkeld waarin iedereen kan aangeven wat hij of zij graag verbeterd zou zien in de onderlinge samenwerking. De scan is gebaseerd op het WIFA-model (zie boven). Met de scan is snel te inventariseren hoe diverse betrokkenen een organisatie denken over de samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten.
In de instructie lees je hoe je de Samenspel Vrijwilligersscan kunt uitvoeren. Download vervolgens de vragenlijst en verwerk de resultaten in het invulbestand.
Meer over de Vrijwilligersscan
Video: samenwerking vrijwilligers en zorgmedewerkers
Een vrijwilliger leert de cliënt op een andere manier kennen dan de zorgmedewerker. Door dit soort informatie en vakkennis te delen kunnen vrijwilligers en zorgmedewerkers elkaar versterken, zoals deze 60 seconden-animatie laat zien.
https://vimeo.com/39467423
Tips voor betere samenwerking
- Leer elkaar kennen
Organiseer een kennismakingsronde, ook met het management. Vraag vrijwilligers een naambadge te dragen. Hang een fotocollage van medewerkers én vrijwilligers op de afdeling.
- Geef vrijwilligers een plek
Werk vrijwilligers goed in. Zorg voor een vaste contactpersoon. Noteer de komst van vrijwilligers in het werkrooster.
- Deel ervaringen en kennis
Geef vrijwilligers informatie over hun activiteiten en geef hen tips over de omgang met cliënten. Luister naar de ideeën van vrijwilligers en laat zien wat je ermee doet. Vraag naar hun eigen ervaringen en wensen, denk bijvoorbeeld aan het vergroten van hun deskundigheid.
- Informeer
Houd de vrijwilligers op de hoogte van dingen die voor hen relevant zijn, bijvoorbeeld een cliënt die ziek is.
- Toon belangstelling en waardering
Maak eens een informeel praatje of geef een gemeend compliment. Verzorg zeker één keer per jaar een uitje of een feest voor beroepskrachten én vrijwilligers.
- Evalueer en verbeter
Bespreek met elkaar wat wel en niet goed gaat in de samenwerking. De Vrijwilligersscan kan je daarbij helpen en er zijn meer hulpmiddelen, zie pagina Materialen
Praktijkervaringen
Lees de praktijkvoorbeelden van zorgorganisaties die de samenwerking met vrijwilligers hebben verbeterd!