Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werkplezier

Hoe kan het ECD zorgmedewerkers nog beter ondersteunen?

Het elektronisch cliënten dossier (ECD) moet het werken in de zorg eenvoudiger maken. Toch geeft het ECD juist erg veel regeldruk. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot. Het is daarom belangrijk om te kijken naar hoe het ECD wél de zorg kan ondersteunen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vroeg Berenschot om dit te onderzoeken. In dit artikel delen we de belangrijkste resultaten en lessen uit de enquête van het onderzoek.

Download de infographic (pdf)

5 belangrijke lessen

  1. Betrek ook zorgmedewerkers bij de ontwikkeling, selectie en implementatie van het ECD. 
  2. Zorg voor gebruiksvriendelijke systemen die gekoppeld zijn. Registreer bovendien niet meer dan nodig. Dit voorkomt veel administratieve tijd.
  3. Zorg voor meer tijd voor medewerkers die niet handig zijn met het ECD. Geef deze medewerkers meer scholing.
  4. Zorg dat het ECD net zo makkelijk is als het internet. Zorg voor voldoende informatie en uitleg bij elke functie of knop.
  5. De zorgmedewerker en de ECD-leverancier moeten goed samenwerken bij het ontwikkelen en de invoering van het ECD. Zo ziet de ECD-leverancier hoe het ECD op de werkvloer werkt.

Wil je meer weten?

Lees de uitgebreide versie 'Hoe kan het ECD de zorgmedewerkers nog beter ondersteunen?'

Deel jouw goede voorbeeld

Wij zijn benieuwd of in jouw zorgorganisatie het ECD de zorg ondersteunt. Of dat jullie daar een mooie stap in gezet hebben. Dan komen we graag in gesprek met jou. Meld je aan voor de interactieve online bijeenkomst ‘ECD; van last naar lust’ op donderdag 13 januari 2022. Dan ga je met andere zorgcollega’s aan de slag met jullie wensen: hoe het ideale ECD eruit zou kunnen zien.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.