De zorg verandert, dat betekent dat jouw werk als zorgmedewerker verandert. Maar hoe precies? Wat moet je bijleren en wat ga je afleren? Het gaat om het ontwikkelen van een nieuwe zorghouding en een andere invulling van vijf belangrijke relaties.
Zorgmedewerker krijgt nieuwe rol
De cliënt bepaalt meer, zijn of haar sociale netwerk krijgt een belangrijker rol. Het zijn een paar van de kenmerken van de vernieuwde zorg (zie ook: nieuwe zorghouding). Je krijgt een iets andere verhouding met de cliënt, maar ook met collega’s, met familie, de zorgorganisatie en andere professionals rond de cliënt. Eigenlijk gaat die hele transitie in de zorg over veranderingen die zorgmedewerkers vorm geven in hun relaties met zichzelf en anderen. Het gaat om een andere invulling van vijf relaties.
Vijf relaties veranderen
Gebaseerd op groepsinterviews
Dit thema 'Vernieuwend zorgen' (waaronder de conclusies over vijf veranderde relaties) is deels gebaseerd op groepsinterviews met 150 medewerkers en leidinggevenden van vijf zorgorganisaties:
- Laurens, organisatie voor ouderenzorg in Rotterdam en omgeving.
- Van Neynsel, organisatie voor ouderenzorg in ’s Hertogenbosch en omgeving.
- Dichterbij, organisatie voor gehandicaptenzorg in het Maasgebied.
- Zorgpartners, organisatie voor ouderenzorg in Midden-Holland.
- Noorderbrug, organisatie voor gehandicaptenzorg in Groningen.
De uitkomsten van deze groepsinterviews, en de hoofdlijnen van vernieuwend zorgen zijn eerder gepubliceerd in: Vernieuwend zorgen: zorgmedewerker in verandering (pdf), Vilans 2014. Deze brochure is ook voor 10 euro te bestellen in de webwinkel van Vilans.