Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Zelforganisatie van medewerker en cliënt

De regie ligt meer bij de cliënt dat betekent een verschuiven van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat'. Hoe ziet dat eruit? 'Mogen we fouten maken', was een vraag van een zorgmedewerker. Ook voor sommige cliënten betekent dat een accentverschuiving.

'Niet alleen wij hospitaliseren, de cliënten gaan daar in mee', verwoordde iemand. Bij zelforganisatie komt ook ogenblikkelijk het netwerk van cliënten in beeld.
Lees meer bij: op Zorg voor Beter.

Een zorgmedewerker: ‘Het is niet “u vraagt wij draaien”, juist in gesprek moet de behoefte onderzocht worden en ruimte gegeven. Dat is de nieuwe kern van professioneel handelen, volgens mij.’

Verbeteropgaven en vragen

Hoofd

Het beeld en definitie van zelforganisatie en de kaders rond dit begrip. Zorgmedewerkers willen weten of ze het goede doen en hoe ze het midden houden tussen meer loslaten en mogelijke risico’s die dan ontstaan. Er is behoefte aan kaders.

Hart

Zorgen met ‘de handen op de rug’ is vaak moeilijk te verenigen met het ‘zorghart’ dat veel medewerkers hebben. Het is schipperen tussen loslaten en weer meer begeleiden of sturen. Wanneer is veiligheid belangrijker dan eigen kracht?

Handen

Ook bij dit thema gaat het om goed begeleiden en de vaardigheden die hier bij horen: coachen van cliënten waar het kan, afspraken maken maar niet overnemen. Het is belangrijk om de protocollen te kennen.

Voor uitleg over hoofd – hart – handen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.