Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Nieuwe vaardigheden en functies

De transitie is vooral ingegeven door uit de hand lopende zorgkosten. De vernieuwde zorg betekent hoe dan ook dat er 'meer met minder' moet worden gedaan.

Voor cliënten die thuis wonen gaat het erom de zorg samen hun netwerk te organiseren. Preventie wordt belangrijker: zorgen dat mensen gezonder blijven, kwalen vermijden. Dat betekent dat zorgmedewerkers andere kennis en vaardigheden in hun bagage nodig hebben. Het gaat om aanvullende kennis over bijvoorbeeld wet- en regelgeving, maar vooral ook het aanwennen van een andere houding - zorgen zonder overnemen bijvoorbeeld -, ondernemender zijn in het netwerk en het aanleren van ander gedrag.

Opleiding en bijscholing

De vernieuwde zorg lijkt meer mensen nodig te hebben dan lager gekwalificeerden, terwijl het overgrote deel in de langdurige zorg op dit moment lager gekwalificeerd is. De opgave is het werk voldoende behapbaar te maken voor alle niveaus en een juiste mix van functies te vinden. Meer informatie op de pagina

Verbeteropgaven en vragen  

Hoofd

Inzicht en kennis over veranderende functie-eisen.  Zorgmedewerkers willen weten hoe ze kunnen bijleren en hoe ze zich kunnen ontwikkelen. Zicht op leerroutes.

Hart

Kan ik wel blijven doen waarom ik ben begonnen met werken in de zorg? Past specialiseren of juist generalist worden wel bij wat ik leuk vind?

Handen

Leren leren als vaardigheid, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te professionaliseren. Intervisie als vaardigheid aanleren.

Voor uitleg over hoofd – hart – handen

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]