Familie, vrienden en netwerk
Het nieuwe zorgen vindt plaats in een andere omgeving. De zorg komt vaker uit de instelling en wordt veel meer een gedeelde verantwoordelijkheid, met een nadrukkelijke rol voor familie, vrienden en het netwerk van de cliënt. Dat is best lastig. Uit interviews blijkt veel medewerkers die rol van het sociale netwerk erkennen, maar dat de praktijk weerbarstig is: het is zoeken hoe je de inzet van familie en vrienden en vrijwilligers effectief kan organiseren.
Ook het samen werken in de wijk of met andere zorgaanbieders verdient aandacht. Waar ligt het initiatief en de verantwoordelijkheid voor samenwerken? Waar vind ik de sociale kaart? Hoe gaat dat met die wijkteams?
Voor het realiseren van goede samenwerking met familie, vrienden en vrijwilligers lees ook thema’s Familieparticipatie en Vrijwilligerswerk op Zorg voor Beter.
‘Een paar jaar geleden nog maar was het familie niet toegestaan voor 11 uur het verpleeghuis in te komen… Dat nodigt niet echt uit om mee te komen doen of te participeren.’
Verbeteropgaven en vragen
Hoofd
Zicht op het netwerk van de cliënt, het netwerk in de wijk en de sociale kaart. Duidelijkheid in beleid en regels is gewenst over de plek van deze netwerken. Hoe gaan we om met familie en mantelzorgers, vooral wanneer ze mondig zijn of afwezig
Hart
Persoonlijk toetsen van nieuwe waarden: Passen de nieuwe waarden wel bij mij? Bij mijn eigen drijfveren als zorgmedewerker? Het gaat meer over ondernemend zijn, proactief, creatief en minder om zorgend, dienend te zijn. Deel uitmaken van een netwerk is wat anders dan teamlid zijn.
Handen
Het is nodig vaardigheid en ervaring op te doen met het werken in een netwerk. Hoe leg je contacten, leren over de schutting te kijken van de eigen organisatie en een rol krijgen in nieuwe samenwerkingen.