Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Zes verbeteropgaven voor de zorg

Nieuwe kernwaarden in de zorg zijn het bijdragen aan kwaliteit van bestaan van de cliënt en het mogelijk maken van regie door de cliënt. Dat is nogal een koerswijziging als je denkt aan de ouderwetse manier van ‘zorgen voor’, de ‘zuster’ die binnenkomt en direct aan de slag gaat.

Nog veel te winnen in communicatie

In groepsinterviews met 150 zorgmedewerkers en leidinggevenden bleek dat het nog allesbehalve duidelijk is hoe medewerkers deze nieuwe zorghouding in de praktijk moeten brengen. Het is lastig om de regie meer bij de cliënt te leggen. Veel zorgmedewerkers zijn geneigd uit te gaan van het beeld dat zij van de cliënt hebben: ‘Het is goed voor haar om..’  Maar wat de medewerker denkt dat goed is, komt niet per se overeen met wat de cliënt daarover denkt. In communicatie is nog veel te winnen (zie ). De gegevens van Actiz’ benchmark uit 2012 geven aan dat het perspectief van de medewerkers niet altijd hetzelfde is als dat van de cliënt: 80 procent van de medewerkers gaf aan goed te overleggen en cliënten te laten meebeslissen, maar dit werd slechts door 50 procent of minder van de cliënten herkend.

Verbeteropgaven in zes thema's

De transitie op de werkvloer gaat, zo blijkt uit de interviews, over zes thema's: 

  1.  van medewerker en cliënt.
  2.  met familie, met mantelzorgers en andere zorgaanbieders.
  3. De toepassing van
  4. Hoe om te gaan met ?
  5. Het realiseren van de juiste mix aan

Werkboek teamleren

De werkvormen in dit boek helpen je aan de slag te gaan met de verbeteropgaven die de vernieuwde zorg aan de zorgprofessionals stelt. Bijvoorbeeld: hoe kun je beter samenwerken met je team? Hoe kun je je kwaliteiten beter benutten? En hoe kun je beter samenwerken met mantelzorgers van de cliënt? In het gratis online werkboek teamleren van Vilans staan allerlei werkvormen over vijf verschillende thema’s. Het werkboek is gemaakt voor teamleiders en  medewerkers in de langdurige zorg.

De 3 h’s: hoofd – hart – handen 

Een zorgmedewerker oefent zijn vak uit met inzet van zijn of haar hele persoon: Het hoofd (weten), het hart (willen, drijfveren) en de handen (het kunnen). Met deze drie h’s moet hij of zij aan de slag. Uit de interviews met zorgmedewerkers blijkt dat zorgmedewerkers verbeteropgaven zien wat betreft de zes belangrijkste thema’s. 

Bron:

Dit thema 'Vernieuwend zorgen' (waaronder de zes hier genoemde thema’s) is deels gebaseerd op groepsinterviews met 150 medewerkers en leidinggevenden van vijf zorgorganisaties:

  • vernieuwende zorgLaurens, organisatie voor ouderenzorg in Rotterdam en omgeving.
  • Van Neynsel, organisatie voor ouderenzorg in ’s Hertogenbosch en omgeving.
  • Dichterbij, organisatie voor gehandicaptenzorg in het Maasgebied.
  • Zorgpartners, organisatie voor ouderenzorg in Midden-Holland.
  • Noorderbrug, organisatie voor gehandicaptenzorg in Groningen.

De uitkomsten van deze groepsinterviews, en de hoofdlijnen van vernieuwend zorgen zijn eerder gepubliceerd in: Vernieuwend zorgen: zorgmedewerker in verandering (pdf), Vilans 2014. Deze brochure is ook voor 10 euro te bestellen in de webwinkel van Vilans.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

M.A.C. van Hoek- Hendrickx 28/2/2017

Waarom zo veel woorden? Gebruik liever je tijd om met iemand te kletsen over dagelijkse dingen en interesses. Dan bereik je de ziel van je hulpvrager sneller.
Een klein gebaar is voldoende om iemand op te fleuren zoals een knikje of duim omhoog en af en toe een dank je wel als de persoon (op eigen wijze) zijn best doet om mee te helpen!
Fijn om de eigenwaarde te zien gebruiken......