Nog veel te winnen in communicatie
In groepsinterviews met 150 zorgmedewerkers en leidinggevenden bleek dat het nog allesbehalve duidelijk is hoe medewerkers deze nieuwe zorghouding in de praktijk moeten brengen. Het is lastig om de regie meer bij de cliënt te leggen. Veel zorgmedewerkers zijn geneigd uit te gaan van het beeld dat zij van de cliënt hebben: ‘Het is goed voor haar om..’ Maar wat de medewerker denkt dat goed is, komt niet per se overeen met wat de cliënt daarover denkt. In communicatie is nog veel te winnen (zie Thema Goed in gesprek). De gegevens van Actiz’ benchmark uit 2012 geven aan dat het perspectief van de medewerkers niet altijd hetzelfde is als dat van de cliënt: 80 procent van de medewerkers gaf aan goed te overleggen en cliënten te laten meebeslissen, maar dit werd slechts door 50 procent of minder van de cliënten herkend.
Verbeteropgaven in zes thema's
De transitie op de werkvloer gaat, zo blijkt uit de interviews, over zes thema's:
- Kwaliteit van bestaan
- Zelforganisatie van medewerker en cliënt.
- Werken in een netwerk met familie, met mantelzorgers en andere zorgaanbieders.
- De toepassing van nieuwe technologie
- Hoe om te gaan met bezuinigingen?
- Het realiseren van de juiste mix aan kennis en vaardigheden
Werkboek teamleren
De werkvormen in dit boek helpen je aan de slag te gaan met de verbeteropgaven die de vernieuwde zorg aan de zorgprofessionals stelt. Bijvoorbeeld: hoe kun je beter samenwerken met je team? Hoe kun je je kwaliteiten beter benutten? En hoe kun je beter samenwerken met mantelzorgers van de cliënt? In het gratis online werkboek teamleren van Vilans staan allerlei werkvormen over vijf verschillende thema’s. Het werkboek is gemaakt voor teamleiders en medewerkers in de langdurige zorg.
De 3 h’s: hoofd – hart – handen
Een zorgmedewerker oefent zijn vak uit met inzet van zijn of haar hele persoon: Het hoofd (weten), het hart (willen, drijfveren) en de handen (het kunnen). Met deze drie h’s moet hij of zij aan de slag. Uit de interviews met zorgmedewerkers blijkt dat zorgmedewerkers verbeteropgaven zien wat betreft de zes belangrijkste thema’s.
Bron:
Dit thema 'Vernieuwend zorgen' (waaronder de zes hier genoemde thema’s) is deels gebaseerd op groepsinterviews met 150 medewerkers en leidinggevenden van vijf zorgorganisaties:
Laurens, organisatie voor ouderenzorg in Rotterdam en omgeving.
- Van Neynsel, organisatie voor ouderenzorg in ’s Hertogenbosch en omgeving.
- Dichterbij, organisatie voor gehandicaptenzorg in het Maasgebied.
- Zorgpartners, organisatie voor ouderenzorg in Midden-Holland.
- Noorderbrug, organisatie voor gehandicaptenzorg in Groningen.
De uitkomsten van deze groepsinterviews, en de hoofdlijnen van vernieuwend zorgen zijn eerder gepubliceerd in: Vernieuwend zorgen: zorgmedewerker in verandering (pdf), Vilans 2014. Deze brochure is ook voor 10 euro te bestellen in de webwinkel van Vilans.