Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Meer hbo'ers nodig

De vernieuwde zorg vraagt een ander personeelsbestand. Mensen blijven langer thuis wonen, en de mensen die wél naar een verpleeghuis te gaan kampen met ernstiger problematiek dan vroeger. Daarvoor zijn onder andere verpleegkundigen nodig die ‘klinisch’ kunnen redeneren en goed kunnen coördineren. Hbo'ers beschikken over die competenties.

Ook voor het indiceren voor wijkverpleging zijn hbo-verpleegkundigen nodig. In de vernieuwde zorg zijn dus meer hbo’ers nodig. Overigens betekent het niet dat er geen plek meer is voor mbo'ers.

Hbo-verpleegkundigen nodig in verpleeghuiszorg

Verpleegkundigen met een hbo-opleiding zijn hard nodig in de intramurale ouderenzorg. Het personeelstekort is groot. Meer hbo-verpleegkundigen verbetert de kwaliteit van de zorg, stellen onderzoekers van het NIVEL. Zij onderzochten hoe studenten en hbo-verpleegkundigen die elders in de zorg werken, zouden staan tegenover een baan in de intramurale ouderenzorg.

Ruim 40 procent van de studenten HBO-Verpleegkunde heeft een positief beeld van de sector. Voor de al werkende verpleegkundigen ligt dat anders. Meer dan 50 procent geeft aan geen interesse te hebben in een baan in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Download het onderzoek van het NIVEL (pdf)

Tekort hbo-opgeleide verpleegkundigen

ActiZ en BTN verwachten zowel op korte als op lange termijn een tekort aan hbo-opgeleide verpleegkundigen. Uit onderzoek van beide brancheorganisaties blijkt dat nu ruim 75 procent van alle verpleegkundigen mbo'er is. Ongeveer 20 procent van de organisaties in de langdurige zorg heeft helemaal geen hbo-opgeleide verpleegkundigen in dienst. Meer dan de helft van de zorgaanbieders zegt moeite te hebben met het werven van hbo-opgeleide verpleegkundigen. 
Het aantal aanmeldingen voor de opleiding hbo- verpleegkunde neemt toe, maar de instroom naar de ouderenzorg is nog gering.

Vijf trajecten

Er lopen verschillende trajecten om het tekort aan hbo-verpleegkundigen in de wijk te verminderen, stelt minister Bussemaker van onderwijs, in antwoord op kamervragen (mei 2016):

  1. Thuiszorginstellingen die mbo-geschoold personeel opschoolt naar hbo-niveau.
  2. De campagne ‘Daar zit meer achter’ van V&VN en ActiZ, in samenwerking met VWS. ‘Doel is om verpleegkundigen te interesseren voor en kennis te laten maken met de ouderenzorg en wijkverpleging (update: in 2019 bestaat deze niet meer)
  3. Het ZonMw programma ‘Zichtbare Schakel’ financiert activiteiten die gericht zijn op het vergroten van het aantal hbo-opgeleide verpleegkundigen met passende competenties voor het ‘nieuwe werken’ in de wijk.
  4. Het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor Nursing 2020, dat in september 2016 van start gaat.
  5. Er loopt een NIVEL-onderzoek waarbij in kaart wordt gebracht war de motivatie is voor een hbo-v opleiding en het werken in de wijk door hbo-verpleegkundigen.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

jacomien 17/4/2019

verzorgende IG 43 jaar werkzaam in de zorg.verpleeghuis-thuiszorg
Om personeel te behouden en jongeren te stimuleren .
In 2007 werd kleinschalig werken ingevoerd , dat betekende op ieder klein team extra inzet van professionals.
Voor de klant/bewoner een mooi initiatief, maar voor de medewerkers betekend dit korte werktijden meestal maar 3 -4 uurtjes per dag kunt werken .Jongeren willen graag 34-36 uur per week werken .
Daarnaast heb je meer HBOers nodig want men eist dat ieder team er 1 à 2 heeft.
Mijn inziens moet het weer naar grotere teams,zodat er weer uren gewerkt kunnen worden, bespaard ook nog eens extra kosten aan personeel.
Daarnaast niet iedereen kan om 7 uur geholpen worden, de klant is teveel eisend, maar wat niet kan, moet bespreekbaar kunnen zijn.


lida 13/10/2018

jammer dat er verwezen word naar een website van HBO VGG.
terwijl deze site al niet meer geüpdatet is sinds 2016.
op deze manier lopen je achter de feiten aan en ben je dus niet meer actief om een kentering te veroorzaken in de ouderen zorg.

vriendelijke groeten, Lida 24 uurs verpleegkundige ouderenzorg