Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Valpreventie

Rekenhulp Valpreventie

Een drempel, een losliggend kleedje of een natte vloer is bij ouderen genoeg voor een nare val. In Nederland hebben ieder jaar 140.000 senioren na een valpartij medische zorg nodig. Hun algehele gezondheid lijdt eronder en de kosten voor bijvoorbeeld thuiszorg zijn hoog. Met de Rekenhulp Valpreventie bereken je zelf wat investeren in valpreventie oplevert.

Ben je benieuwd wat valpreventie onder thuiswonende ouderen (ouder dan 65 jaar) jou op kan leveren? Beantwoord drie vragen in de Rekenhulp Valpreventie en krijg inzicht in hoe effectief lokale valpreventie voor jou is.

De rekenhulp is ontwikkeld voor beleidsmakers binnen de gemeente, zorgverzekeraars, grote zorgorganisaties, GGD en gezondheidscentra. Op basis van een aantal scenario's en keuzen worden de kosten en baten van het inzetten van lokale valpreventie naast elkaar gezet. De berekening is heel concreet en gaat echt om jouw situatie. 

 

Lees ook meer over nieuwe mogelijkheden voor financieringsconstructies voor valpreventie (Health Impact Bond).

Businesscase valpreventie

De Businesscase valpreventie is een rekenmodel dat laat zien wat je bespaart op zorgkosten bij het inzetten van valpreventie. De cijfers zijn te specificeren per gemeente, wijk of stadsdeel. Dat helpt bij onderhandelingen over valpreventie in de eerstelijnszorg en over het bekostigen van valpreventie vanuit de Zorgverzekeringswet (ZVW). VeiligheidNL maakt de business case op basis van een rekenmodel dat is ontwikkeld i.s.m. ErasmusMC. Bronnen voor dit rekenmodel zijn het Letsellastmodel van VeiligheidNL door VeiligheidNL, Erasmus MC en Vilans uitgevoerde Maatschappelijke Kosten Baten Analyse voor valpreventie bij ouderen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.