Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Informele zorg

Tools voor een goede samenwerking met cliënten

Het nemen van beslissingen over hun gezondheid is niet altijd makkelijk voor cliënten. Hoe help en ondersteun je als zorgmedewerker hen en hun naasten hierbij? Op deze pagina vind je tips en tools om hier vorm aan te geven. 


In de Zorg voor Beter-werkplaats Cliëntperspectief vertelden ouderen en mantelzorgers wat zij opmerken in het contact met hun zorgprofessional. Op basis van hun ervaringen en de tips die zij gaven maakten wij dit filmpje. 

Handreikingen en werkwijzers

Hulpmiddelen en tools Samen beslissen 
In het thema Persoonsgerichte zorg vind je veel hulpmiddelen en tools om samen met je cliënt te beslissen over zijn of haar zorg.

Werkblad Samen ontdekken 
In vier stappen bepaal je samen met de cliënt en mantelzorger wat er belangrijk is in het leven van de cliënt en hoe deze meer eigen regie krijgt.

Wensen, grenzen en verwachtingen in de driehoek (pdf) 
Een handreiking over gelijkwaardig samenwerken in de ouderenzorg tussen formele en informele zorg. Het is geschreven vanuit vier perspectieven: de bewoners, naasten, vrijwilligers en zorgmedewerkers. 
 
Gesprekmodel Samen beslissen met kwetsbare ouderen (pdf) 
In deze infographic leer je meer over het proces van samen beslissen bij kwetsbare ouderen en bieden we je een gespreksmodel om er zelf mee aan de slag te gaan. 

Klaverblad van aandacht: gouden momenten in de zorg
Dit boekje helpt de gouden momenten te laten groeien en te delen met elkaar. Het is onderdeel van de inspiratiebox Methodisch werken.

Werkwijzer Werken aan sociale netwerken
Werkwijzer om als zorgmedewerker het sociale netwerk van een cliënt in beeld te brengen, op te bouwen, uit te breiden en actief te houden.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.