Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Intimiteit en seksualiteit

Grensoverschrijdend gedrag ouderenzorg

Soms is de behoefte aan intimiteit en seksualiteit de oorzaak van onbegrepen of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Veel zorgmedewerkers krijgen te maken met ongewenst seksueel gedrag. Wat kun je doen als jou dit overkomt?

Grensoverschrijdende gedrag van ouderen kan gericht zijn op andere bewoners, maar ook op jou. Bij het omgaan met dit gedrag moet de veiligheid van cliënten én professionals altijd het uitgangspunt zijn. Er is geen eenduidige manier om om te gaan met seksueel grensoverschrijdend en onbegrepen gedrag. Elke situatie is uniek en afhankelijk van veel factoren.

Wat kun je doen? Begin met het stellen van grenzen. Hiermee bescherm je jezelf, maar ook collega-medewerkers en andere cliënten. Tegelijkertijd doe je je best om het gedrag te doorgronden en begrijpen. Observeer goed, vraag door bij familie of verwanten. Je kunt ondersteuning vragen aan een expert, zoals een seksuoloog of psycholoog met wie je goed kunt samenwerken. Voor meer informatie over de aanpak van seksueel overschrijdend gedrag, ga naar het thema probleemgedrag van Zorg voor Beter.

Soms zit er meer achter

‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik vind hem vies’, zei Chantal in het omgangsoverleg. Meneer Kniezeer houdt de gemoederen bezig. Lees de casus 

Reflectie

Casuïstiekbespreking, moreel beraad, reflectie of intervisie zijn bij uitstek manieren om problemen met seksueel grensoverschrijdend gedrag te bespreken en er samen van te leren. In sommige situaties is begeleiding door een seksuoloog of psycholoog  noodzakelijk.   

Hoe erg is het probleem?

Een derde van de mbo-verpleegkundigen kreeg in 2021 te maken met ongewenste seksuele aandacht van patiënten. Andere beroepsgroepen in de zorg, zoals fysiotherapeuten en verzorgenden, hebben er ook vaak last van.  Dat blijkt uit onderzoeken van NU’91 en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die de het CBS en TNO hebben gepubliceerd. Bron: Skipr

Materialen

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Ella 20/4/2022

Met name ook naar de medicatiebijwerkingen kijken natuurlijk. Meer zin, minder zin, sexueel ontremd, hangt vaak ook nauw samen met medicatie. Een nauwkeurige taak van de artsen, zich houden aan hun inspanningverplichtingen om voor de patiënt juiste medicatie te geven. Elke patiënt krijgt weer andere bijwerkingen, zoals o.a. sexueel ongeremd zijn.