Het boek 'Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement en eigen regie' leert je hoe je als gelijkwaardige partners samenwerkt met patiënten en hun familie. Ook lees je hoe je mensen met lage gezondheidsvaardigheden of mensen in de palliatieve fase ondersteunt. Daarnaast besteedt het boek aandacht aan ethische dilemma’s en de mogelijkheden van eHealth.
Bestel het boek
Online leeromgeving
Het boek is verrijkt met een online leeromgeving met verhalen en videoportretten van patiënten met allerlei chronische aandoeningen. Ook vind je op de website levensechte ontmoetingen met patiënten, in de spreekkamer en thuis. Het boek is geschikt voor het onderwijs door de vele individuele en groepsopdrachten. Ook zijn er kennisclips beschikbaar die ingaan op onderwerpen behorend bij de hoofdstukken uit het boek. Deze video's kunnen in de les ingezet kunnen worden als minicolleges.
Bekijk de kennisclips op de mediasite van de Hogeschool Rotterdam
Auteurs lesboek
Het leerboek is samengesteld door een redactie bestaande uit AnneLoes van Staa, Lausanne Mies en Ada ter Maten-Speksnijder. Vilansadviseurs Jeanny Engels en Jeroen Havers van Vilans leverden een bijdrage aan het boek. De hoofdstukken over lage gezondheidsvaardigen en patiëntenparticipatie zijn geschreven door Jeanny Engels, expert zelfredzaamheid van Zorg voor Beter. Jeroen Havers leverde het hoofdstuk aan over zelfmanagementondersteuning vanuit een team.
https://vimeo.com/234309803
Onderzoek zelfmanagement verpleegkunde
Verpleegkundigen zien het ondersteunen van zelfmanagement als kerntaak van hun beroep. Ze weten echter niet precies wat het ondersteunen inhoudt. Dat concludeert Susanne van Hooft, verpleegkundige en docentonderzoeker bij Hogeschool Rotterdam. Zij onderzocht voor haar promotieonderzoek de positie van zelfmanagement binnen de verpleegkunde.
Verschil tussen opleiding en praktijk
Volgens Van Hooft moeten de opleidingen meer aandacht schenken aan het organiseren van de zorg, als onderdeel van het ondersteunen van zelfmanagement. Dit blijkt uit een curriculumscan bij vier hbo-V opleidingen. Studenten ervaren een groot verschil tussen wat zij leren op de opleiding en wat zij meemaken als ze stage gaan lopen. Dit komt doordat docenten vaak hun eigen interpretatie hebben van het begrip zelfmanagement.
Behoefte aan scholing
De opleiding kan studenten helpen door ze meer te laten oefenen en ze meer praktische handvatten te bieden. Gebruik maken van situaties uit de praktijk en reflecteren op het eigen handelen zijn hier goede methodes voor. Ook verpleegkundigen hebben behoefte aan scholing. Ongeveer twee derde zou extra geschoold willen worden. Vooral op het gebied van besluitvorming en de organisatie van verdere zorg voor de patiënt.
Lees het volledige promotieonderzoek van Susanne van Hooft (Engelstalig) (pdf)