Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Persoonsgerichte zorg

8 tips van een ervaringsdeskundige

'We hebben allemaal in ons werk mensen nodig die in ons geloven, of je nu een beperking hebt of niet, ' zegt  Mireille de Beer, ervaringsdeskundige bij de LFB (belangenvereniging mensen met een verstandelijke beperking) en Vilans. Mireille blogt over prettig samenwerken, lees haar tips.

'Iedereen op de werkvloer heeft behoefte aan vertrouwen en respect. Toch zijn er verschillen tussen 'normale' werknemers en werknemers met een ziekte of beperking. Veel mensen zien alleen de beperking en niet wie je bent en wat je kunt. Zo ging het een groot deel van mijn leven ook met mij. En zo keek ik ook naar mijzelf. Tot ik in contact kwam met belangenvereniging Onderling Sterk en later de LFB. Daar ontmoette ik mensen die me respecteren en in me geloven. Daardoor ging ik anders naar mezelf kijken en kreeg ik meer zelfvertrouwen. Ik ontdekte waar ik goed in was en hoe ik dat verder kon ontwikkelen. Zo werkte ik aan mijn persoonlijke groei.

Ruimte om fouten te maken

Die beperking, die is er nou eenmaal en daar kun je niet omheen. Maar het hoeft niet je hele leven te bepalen. Voor mij was het erg belangrijk dat mensen mij de ruimte gaven om te ervaren en dat ik ook fouten mocht maken. Mensen die met je meedenken. Die naast je staan als het mis gaat en die je in je waarde laten. Die je niet anders behandelen omdat je die beperking hebt en van wie je mag zijn wie je bent. Dat blijft belangrijk, ook nu nog. Maar geldt dat niet voor iedereen? We hebben toch allemaal behoefte aan een steuntje in de rug als dat nodig is?

Niet anders voordoen dan je bent

Natuurlijk is het niet altijd makkelijk. Bijvoorbeeld als ik met nieuwe mensen ga samenwerken en ik moet vertellen wat ik nodig heb. Dat ik soms wat meer tijd nodig heb om te snappen wat de bedoeling is. Dat ik vaak in plaatjes denk en daardoor niet teveel informatie tegelijk kan verwerken. Dat ik iemand nodig heb die vergaderingen  één op één met mij voorbereidt. Dan moet je je kwetsbaar opstellen en afwachten hoe mensen reageren. Maar ik wil me ook niet anders voordoen dan ik ben. En ik vind het fijn als anderen dan ook iets van zichzelf vertellen zodat ik niet de enige ben die zich openstelt.

Met ervaringsdeskundigen haal je de praktijk binnen

Werken met ervaringsdeskundigen levert veel op voor een organisatie en een team. Je haalt de praktijk waarvoor je werkt naar binnen. Je ziet met eigen ogen hoe moeilijk het soms kan zijn om dingen waar te maken, als je een beperking hebt. Je weet veel beter wat er speelt bij je doelgroep. En ook belangrijk: je kunt van elkaar leren. Kortom: het is een gemiste kans als je niet met ervaringsdeskundigen werkt!'

8 tips voor het werken met ervaringsdeskundigen

  1. Neem mensen vanaf dag 1 mee in je verhaal zodat ze het onderwerp leren kennen en snappen waar je mee bezig bent.
  2. Zorg dat je elkaars taal begrijpt en vraag door als dat niet zo is.
  3. Bereid overleggen goed voor, liefst één op één.
  4. Pas zo nodig de agenda van een overleg aan. Zet ‘moeilijke’ punten wat later in het overleg, zodat iemand af kan haken zonder dingen te missen die voor hem of haar belangrijk zijn.
  5. Zorg dat er een veilige werksfeer is waar iedereen zich goed bij voelt.
  6. Pas het tempo aan en neem de tijd om tot een mooi resultaat te komen.
  7. Kijk naar ieders talenten. Zo komt iedereen in zijn kracht.
  8. Investeer in goede ondersteuning.

Bekijk ook de Co-creatie IJsberg - model voor samenwerking met ervaringsdeskundigen (pdf)

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]